Finca Olivardots 2011: l'essència de la terra

Gresa, sorra, pissarra i vinyes velles de poca producció fan que els varietals de les vinyes d'Olivardots estiguin tocats per... la terra

En terres de gresa, al bell mig dels suaus turons de Capmany, trobem les Vinyes d'Olivardots. Una parella d'apassionats del vi i enamorats de la natura, Carme Casacuberta i el seu marit, Antoni Pena, van decidir l'any 2002 recuperar la finca Olivardots. I el 2007 comencen el seu projecte d'elaborar vins. Però uns vins que pretenen mostrar la màxima expressió del terrer i la personalitat pròpia dels varietals que cultiven.

La gresa és un terreny sorrenc amb granit meteoritzat que es troba present en tota la finca i amb el qual van dedicar-li el nom al seu primer vi. Tenen una vinya de carinyena blanca de més de 110 anys que rau a la llitera del riu i paga la visita de conèixer-la! A les diferents parts de la finca també hi ha sòls de pissarra, sorrencs, al·luvials, de baixa producció.

Tot i que les estrelles de la casa són el Gresa i la col·lecció de vins Vd'O, el Finca Olivardots 2011 neix com un producte més indicat per aquesta època estiuenca. És un negre golós, llaminer i gens pesat que complementa els àpats lleugers d'aquests dies calorosos.

Cupatge, i seguint les tradicions de l'Empordà, de 70% sirà i 20% garnatxa negra de vinyes joves de 10 a 15 anys, i un 10% samsó de vinyes velles. De color roig granat, juga al nas amb una suma d'aromes de fruita vermella, gerds, nabius, violetes; totes elles embolcallades amb notes balsàmiques, espècies i herbes mediterrànies. Les varietats es fan notar a la boca. El samsó (carinyena) ens aporta molta frescor i el fa un vi lleuger i elegant. La presència de la garnatxa i la sirà ens aporten els records de la fruita vermella i madura, de la dolçor que trobàvem en nas, a més dels tocs especiats i balsàmics de la sirà i la curta criança, de 6 mesos en bóta de segon i tercer any de roure francès. Finca Olivardots 2011 es va embotellar al maig de 2012, sense clarificar ni filtrar.

Llest per beure i amb molta facilitat per agradar a tots els paladars en aquestes nits d'estiu, qui diu què amb un plat de peix lleuger no hi va un negre? Si tasteu aquest vi, no us fallarà.


Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi 

Avui et destaquem
El més llegit