'Greenwashing'? Rentar verdura?

Les persones de parla anglesa s'han inventat aquesta paraula per il·lustrar el fet que les empreses utilitzen el color verd com acció de màrqueting per promoure la seva responsabilitat amb el medi ambient

Rentat d'imatge verd Rentat d'imatge verd

El color verd està de moda, però no pas per a vestir-se les persones —que el verd és un clàssic, i no està de moda perquè no passa mai de moda—, sinó per a vestir empreses, governs i tota mena d’organismes, els quals promouen la percepció que els seus productes, objectius o polítiques són respectuosos amb el medi ambient.

Tanmateix, no tot el que sembla verd és efectivament verd, o ecològic. Si es grata una mica més enllà de l’aparença, un pot adonar-se que, de vegades —no sempre, és clar— tot plegat no és més que una acció de màrqueting i que el color verd passa a gris ràpidament.

Per a il·lustrar aquesta acció, els anglesos, o els americans, s’han inventat la paraula greenwashing, fent un acrònim entre green (‘verd’, ‘ecològic’) i brainwashing (‘rentat de cervell’). En català, la proposta de denominació és una forma descriptiva, partint del que ens suggereix un terme com rentat d’imatgerentat d’imatge verd o rentat d’imatge ecològic.

El francès ha preferit combinar el verd amb el blanc i dir-ne blanchiment vert o écoblanchiment, entre altres denominacions (mascarade écologiqueverdissage o verdissement d’image). En castellà es documenten ecoblanqueamientolavado verde o lavado de imagen verde.

Estigueu al cas i llegiu bé la lletra petita i, en cas de dubte, consulteu el Cercaterm.

Més informació
B2B i B2C, a què es refereixen aquestes sigles?
Caixquè? Com es diu 'cashless' en català?
Com se'n diu de les 'flagship stores'?
Avui et destaquem
El més llegit