Les grans hoteleres de les Balears s'afuen cap als fons europeus

La patronal de pimes de Mallorca creu que les ajudes són injustes amb les petites empreses i els autònoms

Una platja de Magaluf, un dels projectes de les hoteleres de les Balears | iStock Una platja de Magaluf, un dels projectes de les hoteleres de les Balears | iStock

Meliá, Barceló, Riu i Iberostar. Són les quatre cadenes hoteleres més grans de les Illes Balears i de les més importants de tot l'Estat espanyol, i s'han unit per presentar un projecte que opti a acoseguir 2.000 milions d'euros dels fons europeus de recuperació en els propers cinc anys. L'objectiu és regenerar i reposicionar les "zones madures" turístiques d'una dotzena de municipis de tot el país. Entre aquestes hi ha Magaluf i la Platja de Palma a Mallorca, Sant Antoni de Portmany d'Eivissa, Lloret de Mar i Benidorm.

En aquests emplaçaments i a d'altres d'Andalusia i les Illes Canàries volen impulsar un nou model, "més sostenible i competitiu", segons un comunicat conjunt de les quatre empreses. Això s'afegeix a una aliança de més de 70 empreses turístiques anunciada la setmana passada -en la qual també hi són Meliá, Barceló, Riu i Iberostar- per aconseguir 5.800 milions d'euros dels NextGeneration EU. 

Més info: Aliança històrica del turisme per rebre fons europeus   

Mentrestant, la patronal de les petites i mitjanes empreses de Mallorca, Pimem, considera que la distribució del finançament serà desigual i injusta amb els autònoms i companyies de menor mida. Segons el president de Pimem, Jordi Mora, "els fons haurien de contemplar el teixit pime, viable i solvent en forma de subvencions, ajudar als petits i mitjans empresaris que cada dia tenen menys oferta bancària a l'hora d'accedir a crèdits i donar continuïtat als seus projectes”.   

Conjuntament, les quatre companyies hoteleres sumen 250 establiments i 70.000 habitacions només en territori nacional, una mostra de la seva mida. A través d'un comunicat, Pimem considera que "no s'ha d'estimular el manteniment de grans empreses zombis com passa a l'actualitat amb molts oligopolis", en referència a aquest projecte per optar als fons europeus i a molts altres. De fet, la patronal en posa un exemple: "Es destinen 50 milions d'euros a un projecte de reducció de jornada laboral, i tots ens podem imaginar quin tipus d'empresa el poden portar a terme i en quines condicions". 

Més informació
El turisme a la cua de la recuperació
El turisme sospira pel 2021
Avui et destaquem
El més llegit