I tot esdevingué Cloud!

El professor Esteve Almirall viu en primera persona les innovacions de Amazon Web Services de Las Vegas

Amazon Web Services Amazon Web Services

A principis de desembre va tenir lloc a Las Vegas l'AWS Re:invent 2019. Amb més de 65.000 assistents i unes 2.500 sessions, és l’esdeveniment més important d’AWS (Amazon Web Services – el sistema Cloud d’Amazon) i també el més important del món Cloud en general. He estat uns dies al núvol per reflexionar-hi. 

"El Cloud és el nou mainframe però democratitzat, és una revolució que permet a les startups competir i guanyar les grans empreses"

 

El Cloud és el nou mainframe però democratitzat. D’aquesta manera podríem resumir tot el que està passant aquests darrers anys. El centre de dades és una espècie en extinció, com també ho són els servidors. El Cloud posa a les mans de tothom una enorme capacitat de procés, convertint els costos d’infraestructura no només en costos variables sinó en una despesa que està a l’abast de tothom. Es paga només allò que es gasta. El Cloud ha significat una revolució que ha permès entre altres coses que startups competeixin amb grans empreses i guanyin.

Re:invent sempre és un tsunami de novetats en una indústria en creixement exponencial. Però, aquest any més enllà del què, ens han explicat part del com, del que hi ha darrere de tota aquesta allau i defineix en bona mesura la seva estratègia i el seu avantatge competitiu. I no és el software, que també!

Més info: Alexa aprèn català

Moltes són les novetats, no podem descriure-les totes, però aquestes semblen les més significatives:

  1. L’entrada en el món dels supercomputadors amb sistemes capaços de processar problemes com la predicció climàtica, simulacions avançades de cotxes o avions o la recerca de nous medicaments. Sembla un mercat petit, però no ho és tant. Era però un mercat restringit a unes poques empreses amb solucions d’alt cost que ara s’obrirà a més participants.
  2. Les zones locals (els outposts) que permeten disposar d’AWS a les mateixes instal·lacions i d’aquesta manera connectar-hi robots, maquinari o complexos logístics que requereixen temps de resposta molt curts.
  3. Connexió directa d’AWS a les instal·lacions dels proveïdors de telecomunicacions (AWS Wavelenght), fent-les operatives per les xarxes ultra ràpides 5G.   
  4. En el camp de la Intel·ligència Artificial i el Machine Learning és a on podria haver-hi més novetats. Concretament, es van anunciar millores i novetats al voltant del desenvolupament integrat SageMaker, un entorn que simplifica la creació, validació i posada en producció d’aplicacions d’I.A., augmentant així la productivitat, la solidesa amb simplificació.

Particularment en aquest apartat crec que caldria ressaltar dues millores: l’autopilot i els processadors Inferentia.

L’autopilot automatitza el tuning de models d’I.A., quelcom molt important en el seu desenvolupament. Ho fa mitjançant models bayesians de test, reduint de forma molt significativa el temps i el consum de maquinari que cal utilitzar per a trobar els millors paràmetres.

"Inferentia és un nou xip desenvolupat per Amazon que millora fins a tres vegades el rendiment de les aplicacions d’I.A. i permet una reducció de preu del 40%"

Inferentia és potser un dels exemples que millor posa de manifest la maduresa de la tecnologia d’I.A. De fet, molts dels serveis que utilitzem diàriament inclouen preus dinàmics, sistemes de recomanació... Són serveis d’I.A en producció. Per tant, és molt important no només millorar les eines de disseny sinó també els sistemes que executen aquests serveis. Inferentia és un nou xip desenvolupat per Amazon que millora fins a tres vegades el rendiment de les aplicacions d’I.A. i permet una reducció de preu del 40%. És un dels exemples on es demostra que l’evolució d’AWS va ser la creació d'un hardware propietari. 

      5. AWS també va anunciar serveis de Quantum computing comercialitzant tres aproximacions diferents liderades per universitats i empreses comercials.

      6. També hi ha moltes novetats en bases de dades. Concretament, el suport de Casandra (una base de dades molt popular desenvolupada per Facebook) com a servei (serverless).

És precisament a les bases de dades on s’han produït els canvis més significatius al llarg d'aquests darrers anys. Hem passat de disposar d’un sistema relacional, un no-sql i un BI (Business Intelligence) a tot un ventall de bases de dades dissenyades per a una multiplicitat de necessitats. La base de dades central i corporativa ha estat substituïda per un conjunt de sistemes ajustats a cada necessitat.

"La base de dades central i corporativa ha estat substituïda per un conjunt de sistemes ajustats a cada necessitat"

La segona evolució important és la transició de sistemes gestionats pels usuaris a sistemes serverless on es paga per transacció i que s’ajusten automàticament a les necessitats del procés incrementant o disminuint la seva capacitat. Aquests sistemes no només redueixen dràsticament les despeses d’operació ja que tota la gestió la fa la mateixa plataforma, sinó que tenen un rendiment superior aprofitant els rendiments d’escala d’AWS.

Aquests dos moviments impliquen una evolució de les BBDD propietàries de fabricants com ara Oracle o Microsoft (SqlServer) en implementacions de bases de dades open source i per tant, tota una petita guerra al voltant de llicències, portabilitat i preus.

7. Per últim, hi ha un moviment constant cap a solucions empaquetades com ara el recomanador que fa servir Amazon que està a disposició dels usuaris de la plataforma, sistemes de traducció, transcripció de text, chatbots,            reconeixement del contingut en textos i ara també detecció de frau. Es tracta dels mateixos sistemes que Amazon fa servir a la seva plataforma d’e-commerce, empaquetats i comercialitzats. Estan entre les millors implementacions del món ja que es tracta del sistema de reconeixement de veu d’Alexa o el de recomanació d’Amazon.

"El sistema de reconeixement d'Alexa o el de recomanació d'Amazón es troben entre les millors implementacions del món"

Paral·lelament a totes aquestes novetats es van presentar els casos de clients com Volkswagen, Vanguard o la Fórmula 1.

Volkswagen va ser segurament el més significatiu ja que han arribat a un acord amb AWS que traslladarà totes les solucions informàtiques de les plantes de fabricació de Volkswagen arreu del món a AWS. Per això, han creat un centre d’excel·lència conjunt a Berlin on es desenvoluparan aquestes solucions i es difondran a tota l’organització. El primer pilot es troba a la seva fàbrica central de Wolfsburg. Volkswagen espera reduir els seus costos en un 30% i millorar 20 vegades la seva capacitat de generació i posada en marxa d’aplicacions.

Més info: Vanguard? Què és Vanguard?

Estem parlant de 122 plantes en uns 30.000 llocs i uns 1.500 proveïdors que s’integraran al cloud industrial del grup.

També va resultar molt interessant la presentació de Vanguard, el segon gestor de fons més important del món després de BlackRock. Aquest és un cas, sens dubte, interessant perquè es tracta de la migració d’una de les organitzacions financeres més grans del món de mainframe a serverless d’una manera gradual i controlada.

El cas de la Formula 1 és l´ús de la supercomputació per dissenyar el pròxim cotxe de Fórmula 1, una història que ens apropa al futur.

"El pròxim cotxe de Fórmula 1 s'està dissenyant amb l'ús de la supercomputació"

Ara bé, probablement el més interessant del re:invent d’aquest any són les tecnologies que està desenvolupant AWS. Bàsicament és hardware, un hardware específic com ara les targetes Nitro que permeten que el hypervisor no sigui software sinó hardware mentre ofereixen connectivitats de 100Gbs o els nous processadors basats en ARM que abarateixen el cost en entorns on el màxim rendiment no és necessari i amb un balanç de cost, dissipador de calor i rendiment és més apropiat.

Així doncs, estem davant dos fenòmens importants amb una única conseqüència.

En primer lloc, la redefinició de l’arquitectura dels ordinadors, quelcom que s’havia mantingut estable durant dècades, a entorns més ad-hoc, específics i que disposen d'unes capacitats a l’abast d'uns pocs. Fins fa uns anys, les plataformes cloud es constituïen amb ordinadors estàndard col·locats en rack. Doncs bé, ja no és el cas, ara estem davant sofisticades arquitectures propietàries.

En segon lloc, la inclusió de hardware propietari a tot arreu: CPUs, targetes de control... i el trasllat de part de les funciones de control de software a hardware millora extraordinàriament el rendiment i és el que permet competir amb els superordinadors.

"Una cara de la moneda és la democratització de la capacitat de procés en entorns de computació, l'altra és la creació d'un oligopoli" 

Ara bé, totes dues coses en el seu conjunt creen un avantatge competitiu important fent molt difícil la competència de tercers, especialment si no són organitzacions similars que disposen de capacitats integrades de disseny de xips i hardware. Si tenim en compte que aquestes organitzacions presenten molt pocs rendiments decreixents d'escala, veurem que si bé una cara de la moneda és una enorme democratització de la capacitat de procés posant a l’abast de pràcticament tothom els entorns de computació més sofisticats que existeixen, l’altra és també la creació d’un oligopoli contra el que sembla molt difícil que algú pugui competir.

Més informació
Saps quins són els teus números màgics?
Avui et destaquem
El més llegit