iOS15, iPadOS i MacOS Monterey: l'aposta de futur dels sistemes d'Apple

Les noves versions dels sistemes operatius de la marca venen carregades de funcionalitats útils

La presentació de les novetats en els sistemes operatius d'Apple La presentació de les novetats en els sistemes operatius d'Apple

Tal com ens han acostumat any rere any, Apple ha aprofitat la seva WWDC –conferència mundial de desenvolupadors– per presentar les noves versions dels sistemes operatius que donen vida als dispositius de la marca de la poma, acompanyades d'alguna sorpresa. I a VIA Empresa, també tal com ens hem acostumat any rere any, us hem preparat un petit resum de les novetats més detacables.

En termes generals, les noves versions no venen carregades de grans novetats d'efecte wow. En canvi, Apple ens ha regalat una sèrie de funcionalitats realment útils que fan un pas més cap a la maduresa dels sistemes operatius mòbils i que, poc a poc, en desdibuixen la línia que els separa dels sistemes de sobretaula.

iOS 15

El primer en aparèixer en escena –després de la ineludible benvinguda de Tim Cook–, ha estat Craig Federighi, vicepresident d'enginyeria de software, per presentar les novetats de l'iOS15, el sistema operatiu de l'iPhone i, per tant, l'actual buc insígnia de la companyia. En aquest sentit, Federighi ha dividit les noves funcions d'iOS 15 en quatre pilars pricipals: connectivitat, concentració, intel·ligència i exploració.

Començant per la connectivitat, Apple ha dotat FaceTime, el seu sistema de trucades de vídeo –i àudio–, de les característiques que li feien falta per posar-se, si més no, a l'alçada de rivals com Zoom o Hangouts. I ho ha fet com sempre, amb un disseny d'interfície impecable i cada cosa al seu lloc.

Més info: Apple Silicon, el nou cervell (propi) dels Macs

Un nou sistema d'àudio espaial dirigeix el so de les converses de manera intel·ligent al nostre voltant, afegint realisme i sensació de proximitat a les nostres trucades. A més, fent ús de sistemes d'aprenentatge automàtic, FaceTime promet distingir i aïllar els sons d'ambient, centrant l'atenció i amplificant la veu dels protagonistes.

Pel que fa al vídeo, FaceTime afegeix un mode de visualització en graella per als integrants de trucades grupals i un mode retrat, que afegeix un efecte borrós al fons de la imatge en temps real. I finalment, les trucades de FaceTime es poden agendar i compartir amb altres participants –tinguin o no un iPhone–, mitjançant un enllaç de reunió, tal com ja fan Zoom o Hangouts.

Però sens dubte, la nova funcionalitat estrella de FaceTime és SharePlay, que permet reproduir àudio o vídeo –no només des de les aplicacions d'Apple– i compartir la pantalla, de manera sincronitzada amb els integrants d'una trucada, de manera que puguem escoltar una cançó o veure una sèrie a la vegada, en la distància, i comentar-la en viu.

La nova funcionalitat estrella de FaceTime, SharePlay

La nova funcionalitat estrella de FaceTime, SharePlay

A mig camí entre la connectivitat i la concentració, Apple ha anunciat també que quan es faci servir iOS15 amb uns AirPods, el nou sistema Conversation Boost ajudarà a persones amb problemes d'audició a sentir amb més claredat i volum la veu dels seus interlocutors en converses personals. N'hi ha prou amb mirar algú amb els auriculars posats per tal que el sistema direccional funcioni per si sol.

El sistema Conversation Boost ajudarà a persones amb problemes d'audició

El sistema Conversation Boost ajudarà a persones amb problemes d'audició

Tornant als quatre pilars principals d'iOS i fent referència ara a la concentració, Apple afegeix un nou sistema de notificacions: mostra fotos quan els avisos corresponen a missatges de contactes i icones més grans per als de les aplicacions. A més, les noves notificacions resum agrupen alguns missatges per ser consumits d'una manera més còmoda.

Les noves notificacions resum agrupen alguns missatges per ser consumits de manera més còmoda

Les noves notificacions resum agrupen alguns missatges per ser consumits de manera més còmoda

El mode No molestar, que fins ara posava el telèfon en silenci i n'ocultava les notificacions, ara compta amb missatges d'estat personalitzats que avisen el nostre interlocutor que en aquests moments no estem disponibles, donant-li, a més, l'opció, en cas que el missatge sigui important, de notificar-nos igualment.

 

Les opcions del mode 'No molestar'

Les opcions del mode 'No molestar'

Missatge personalitzat quan un mòbil està en mode 'No molestar'

Missatge personalitzat quan un mòbil està en mode 'No molestar'

Passant al pilar de la intel·ligència, la càmera del sistema operatiu ara té la capacitat de reconèixer text de manera automàtica dins les imatges, de manera que n'hi ha prou amb fer una imatge d'un cartell que contingui un número de telèfon, i tocar-lo, per trucar-hi, o seleccionar un text en un anunci fotografiat i enganxar-lo directament en una altra aplicació.

Pel que fa a l'exploració, Apple ha anunciat que està treballant amb alguns dels estats d'Estats Units per poder fer servir el DNI de manera electrònica, simplement escanejant-lo i incorporant-lo al Wallet. L'aplicació de mapes també ha millorat moltíssim, amb nous mapes en 3D i alta resolució que des d'ahir mateix ja estan disponibles per a l'Estat espanyol.

Els nous mapes 3D de l'aplicació d'Apple

Els nous mapes 3D de l'aplicació d'Apple

iPadOS 15

El següent a entrar en escena ha estat el sistema operatiu per a tauletes. Igual que ja passa amb l'iOS, ara es poden col·locar widtgets a la pantalla principal, alternant-los amb les icones de les aplicacions. A més, lògicament, en els iPads els widgets poden ser força més grans i, per tant, contenir més informació.

Els nous 'widgets' disponibles per a iPad

Els nous 'widgets' disponibles per a iPad

Un dels punts forts de la nova versió d'iPadOS és que se n'han reforçat les capacitats multitasca per treballar amb vàries aplicacions a la vegada. Ara, en el mode de pantalla partida amb dues aplicacions, podem reemplaçar una app per una altra només fent un gest de lliscar la finestra cap a baix, i una nova característica, batejada com a Shelf, permet accedir a diferents finestres d'una mateixa aplicació en qualsevol moment.

Interessantíssima també la funció d'anotació ràpida, que lliscant el llapis –i suposem que el dit també–, des de la cantonada inferior dreta de la pantalla mostra una petita finestra per anotar. Aquesta finestra a més, guarda el context del sistema des d'on s'ha pres la nota, com ara l'adreça web del navegador o la pantalla d'una aplicació. Així, si recuperem aquesta nota en un futur, podem veure en quina circumstància la vam prendre.

La nota ràpida d'iPad guarda el context en què es pren cada una

La nota ràpida d'iPad guarda el context en què es pren cada una

En la seva croada particular en pro de la privadesa, el nou sistema operatiu per als iPads incorpora diversos sistemes de protecció per evitar el seguiment estadístic que es fa dels correus electrònics comercials, a més d'una funcionalitat que ens mostra quines adreces d'internet ha estat intentant contactar una aplicació, encara que hagi estat secretament.

En el cas de Siri, el nou processador Neural Engine ara és capaç de convertir la parla en text, de manera que la nostra veu ja no ha de viatjar als servidors d'Apple per ser interpretada, fet que afecta no només a nivell de privadesa sino d'estalvi de dades i velocitat.

iCloud

Pel que fa a iCloud, el servei d'emmagatzematge i sincronització entre dispositius, Apple ha afegit dues noves funcionalitats que, si bé no són espectaculars, són realment interessants i necessàries.

En primer lloc, ara es pot designar un contacte de confiança que ens ajudi a recuperar l'accés al compte en cas que en perdem la contrasenya d'accés. A més, també podem designar un contacte com a hereu de les nostres dades de manera que, en cas de defunció, tota la nostra vida digital no quedi bloquejada i inaccessible.

WatchOS

Els canvis en el sistema operatiu dels rellotges d'Apple són més discrets. Millores en el sistema de mesura de la salut –i detecció de possibles riscos–, noves rutines de seguiment per a entrenaments en Tai-Chi o Pilates, noves caràtules i opcions d'edició de text fent servir el dit.

Les novetats del rellotge intel·ligent són més discretes

Les novetats del rellotge intel·ligent són més discretes

MacOS Monterey

I per acabar, arriba el germà gran de la familia amb el nou MacOS Monterey, el sistema operatiu per a ordinadors portàtils i de sobretaula. En versions anteriors, Apple va presentar Continuity, que permetia fer servir un iPad com a segona pantalla. Ara, Universal Control porta aquesta funcionalitat al següent nivell, estenent literalment l'escriptori del Mac i permetent saltar el ratolí d'un costat a l'altre o compartir fitxers entre dispositius. I per si fos poc, per activar-lo, n'hi ha prou amb situar l'iPad al costat d'un Mac.

L'aplicació Shortcuts, que actualment permet automatitzar tasques de manera senzilla en els iPhones, fa el salt al Mac, amb una llibreria d'automatismes predefinits i la possibilitat de crear-ne de nous. El navegador Safari –que Apple considera el més ràpid del món– es renova totalment a nivell visual, i incorpora la possibilitat d'agrupar pestanyes –de manera que ara podrem ser desendreçats sense que es faci tan evident–.

Safari canvia d'imatge

Safari canvia d'imatge

Amb el nou Monterey, ara també podrem "projectar" contingut des d'un iPhone o un iPad cap a un Mac, fent servir AirPlay. Fins ara, els ordinadors d'Apple podien enviar contingut però no rebre'n. A més, tal com ja fan els iPhones, el nou MacOS disposarà d'un nou mode de baix consum que reduirà algunes funcionalitats amb l'objectiu d'allargar la durada de la bateria al màxim.

El nou MacOS disposarà d'un mode per estalviar bateria

El nou MacOS disposarà d'un mode per estalviar bateria

I tot això quan estarà disponible? Al final de la presentació, Tim Cook va tornar a aparéixer en escena per anunciar que els desenvolupadors podran començar a provar les noves versions dels sistemes operatius immediatament, mentre que els usuaris finals haurem d'esperar fins la tardor.

Tim Cook durant la presentació de les novetats en els sistemes operatius d'Apple

Tim Cook durant la presentació de les novetats en els sistemes operatius d'Apple

Més informació
Apple compra la startup catalana Vilynx per 50 milions
'Time Flies' d'Apple: poca innovació i molta estridència
Avui et destaquem
El més llegit