Apps contra la violència de gènere

VIA Empresa presenta les aplicacions mòbils útils per lluitar contra els maltractaments en el Dia Internacional contra la Violència Masclista

El web Feminicidio.net du un exhaustiu seguiment de la xifra d'assassinats masclistes que es produeixen a l'Estat espanyol i en aquest 2016 hi ha un total de 93 dones que han perdut la vida de mà de les seves respectives parelles. Una realitat a què la tecnologia no és aliena, ja que les noves eines poden ser de gran utilitat per prevenir i educar en la comissió d'aquests delictes.

Aprofitant la celebració d'aquest divendres del Dia Internacional contra la Violència Masclista, a VIA Empresa repassem algunes aplicacions mòbils que ajuden a lluitar contra aquest problema social.

La catalana My112
Aquesta aplicació és una versió de l'app ja existent a Catalunya i que funciona amb geolocalització, MY112. Té la mateixa aparença que la genèrica, però l'aplicació que el Departament d'Interior i Telefònica posaran en funcionament el primer trimestre del 2017 és específica per a víctimes de violència masclista per facilitar-ne el contacte amb el sistema d'emergències i els Mossos d'Esquadra.

L'aplicació integrarà les dades de les bases policials amb el sistema del CAT112 de manera que, quan la víctima truqui al telèfon d'emergències, l'operador que l'atén sabrà que es troba davant un possible cas de violència masclista i domèstica i la trucada passarà de forma immediata als Mossos d'Esquadra. També permetrà alertar familiars i amics i oferirà consells a les víctimes.

Els responsables de l'aplicació han destacat que es tracta d'una eina "discreta", ja que totes les pantalles –consells, trucada- disposen d'un botó per sortir-ne de forma ràpida i no deixa rastre d'ús, ja que no figura en l'apartat d'aplicacions obertes o consultades ni tampoc si s'utilitza l'opció de retorn.

L'aplicació estarà operativa a partir del primer trimestre de l'any que ve per a les persones que es trobin en una situació de risc més alt, tot i que s'ampliarà en els mesos següents per a totes les víctimes de violència de gènere. Els usuaris hauran d'anar a la comissaria dels Mossos d'Esquadra per entrar les seves dades de contacte en el programa, que s'integraran també al sistema del CAT112.

L'aplicació oferirà consells sobre com actuar davant l'agressor, tant en el cas que s'hi convisqui com que no; sobre l'ús d'Internet i les xarxes socials; sobre com procedir si es vol trencar la relació; com actuar si es produeix una agressió i què fer en cas de denúncia; recomanacions en cas de tenir fills o filles i la necessitat de disposar d'un quit d'emergència.

La nova app estarà disponible d'entrada en català, castellà i anglès, en funció de la llengua en què l'usuari hagi configurat el telèfon.

Libres, l'app del Ministeri
El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va presentar al maig d'aquest any aquesta aplicació per a telèfons intel·ligents dirigida a dones que sofreixen violència de gènere i a qualsevol persona que detecti en el seu entorn una possible situació de maltractament.

L'aplicació recull textos, vídeos, àudios i testimonis reals de dones que han superat la violència, a més d'eines pràctiques de gran utilitat per a les usuàries.

Per garantir la seguretat de les persones que es descarreguin l'aplicació, la icona de la mateixa apareix camuflat en el menú principal, així les dones que sofreixen violència de gènere poden sentir-se lliures per utilitzar-la. És gratuïta i està disponible en l'App Store, Google Play i Samsung Apps.

 

Avui et destaquem
El més llegit