'Blockchain', la revolució ja és aquí

El 2017 es presenta com l'any en què el bitcoin i la tecnologia que l'envolta es consolidaran, principalment impulsats per la disrupció dels emprenedors

"El 2017 és l'any on la moneda digital estarà al centre de tot". Així ho ha avisat un dels pioners pel que fa a la inversió en projecte basats en el Blockchain, Brock Pierce. Ell és el president de la Bitcoin Fundation i l'encarregat de fer pedagogia al 4YFN d'una tecnologia que encara es mira amb certa por i reticència. Només així s'aconseguirà difondre les virtuts del blockchain, un altre terme que sembla tabú pels que prefereixen no pensar massa en allò que no entenen.

De fet, per a Pierce, "tota moneda entrarà en un moment o altre en el joc del blockchain". Situa l'estiu del 2013 com el moment en què ell es va adonar de la importància que estaven adquirint aquest nou sistema i les criptodivises al món: "Entren en joc en un mercat que està en fase de canvi. Tenen la capacitat d'impactar en el món i de generar tota la disrupció que necessitem". Des de llavors, la seva implicació per difondre les virtuts del Bitcoin i el blockchain han anat en augment.

Què és i com funciona?
La teoria pot semblar fàcil d'entendre, però no sempre ho és. Per fer-ho comprensible, el professor d'Esade Luis Vives parla del blockchain com el sistema operatiu que usaria el Bitcoin si fos una aplicació. "És una tecnologia de blocs que permet fer la traçabilitat de transaccions perquè quedin registrats els moviments en una xarxa que està distribuïda i que, en un moment determinat, es reprodueix a ella mateixa i es replica al món", descriu.

Avui dia el blockchain ja s'utilitza en el sistema financer per fer transaccions de diners a escala internacional. Amb ell, s'assegura que sense una intervenció central es moguin els diners des de l'origen fins al destí. Però la seva aplicació no acaba aquí, perquè la indústria, l'energia o qualsevol procediment que tingui a veure amb la identitat també se'n poden beneficiar. Vives ho il·lustra de manera clara amb un exemple: "Cada cop que canvies de comunitat autònoma, perds informació sanitària. Si la targeta recollís tot el registre d'activitat i tractaments al llarg de la teva vida, s'evita la pèrdua i es pot fer, fins i tot, el seguiment de tota la teva història. I, a més, estaria autentificada i ningú podria alterar-la".

Més oportunitats per als emprenedors
D'una banda, el blockchain està obrint nous camps amb molt potencial per explotar. De l'altra, està ajudant els emprenedors a aconseguir finançament amb més facilitat. "L'any passat hi va haver 64 negocis que van aconseguir finançar-se gràcies a les aportacions que blockchain i bitcoin permeten fer", constata Vives, "com també hi ha cada cop més persones que, mitjançant la tecnologia, repensen negocis i eliminen els intermediaris que no afegeixen valor, només costos".

El 'blockchain' ha generat molt d'interès al 4YFN. Esade


I a l'altra banda de l'ecosistema, on s'hi troben els inversors, també està havent-hi un canvi interessant. Brock afirma que s'està "diversificant el panorama del venture capital" i assegura que dóna a tothom la possibilitat de participar. Una visió que també comparteix el professor d'Esade: "S'està eliminant el concepte de club o gent selecta que posa diners i s'està obrint la possibilitat a molta gent d'arreu del món". "Serà un procés de consolidació progressiva, però d'aquí a uns anys ens adonarem de l'impacte que ha tingut", conclou.

El blockchain ja està entre nosaltres
Ara els deures pendents són ajudar la societat a superar la por. "És que no es va témer de l'electricitat o el motor d'explosió en l'automòbil?", es pregunta el professor d'Esade. Certament, en el seu moment també van generar dubte, com ho va fer Internet, però amb el temps s'han convertit en tecnologies imprescindibles per al dia a dia de les persones.

El que no sabem és que la tecnologia ja es troba en el dia a dia. "Perquè l'usuari no pateixi, s'utilitza en el backoffice", revela Vives. Igual que va passar amb el sistema Voice over IP, que la indústria va començar a aplicar-lo sense que el client ho notés, parlava com si fos una trucada convencional. No va ser fins més que es va explicar que aquelles converses es feien amb VoIP i que no generaven cap mena de problema.
Avui et destaquem
El més llegit