La Cambra dóna 60.000 euros en "xecs d'innovació" a empreses blaves catalanes

El projecte 4helix+, cofinançat pel programa Interreg MED, promou la cooperació i el creixement sostenible del nord del Mediterrani

 El projecte 4Helix+vol finançar la innovació creativa del sector del creixement blau. | Cambra de Barcelona El projecte 4Helix+vol finançar la innovació creativa del sector del creixement blau. | Cambra de Barcelona

La Cambra de Comerç de Barcelona participa en el projecte 4helix+ de cooperació i creixement sostenible dins del programa europeu Interreg MED. El seu principal objectiu és "estimular, assessorar i finançar" la innovació creativa del sector del creixement blau del nord del Mediterrani. És a dir, totes aquelles empreses relacionades amb el sector marítim com poden ser transport marítim, reparació d'embarcacions, turisme, pesca o acuicultura, entre d'altres. 

Més info: L'economia blava, el futur al mar

El projecte europeu ofereix 480.000 euros en xecs d'innovació, dels quals cada soci com la Cambra de Comerç de Barcelona disposa de 60.000 euros a gestionar dins la seva regió. D'aquesta forma, les empreses blaves catalanes rebran xecs per valor de 10.000 euros que podran bescanviar per serveis de les Indústries Culturals i Creatives (ICC) o nous agents d'innovació no institucionals de qualsevol regió del Mediterrani. També coneguts com a "proveïdors de coneixement". 

"Les empreses blaves catalanes rebran xecs per valor de 10.000 euros que podran bescanviar per serveis de les Indústries Culturals i Creatives (ICC) o nous agents d'innovació no institucionals de qualsevol regió del Mediterrani"

Per tal d'accedir a aquests xecs d'innovació, les empreses blaves interessades han d'aplicar al següent formulari abans del pròxim 30 d'abril. Alguns dels requisits són: ser una pime d'acord amb els estàndards de la Comissió Europea (CE), tenir una activitat econòmica, tenir un estatus legal independent (consorcis exempts) o estar registrada a Catalunya, entre d'altres. Des de la Cambra s'assegura que és "un sistema de finançament àgil i sense complexitats burocràtiques i administratives que sovint dificulten l'accés al finançament per part de les empreses".

Es busca també millorar la col·laboració entre els clústers marítims mediterranis dins de les seves quàdruples hèlixs i amb nous agents d'innovació no institucionals com, per exemple, els fablabs, els espais de coworking o els hubs creatius. Amb una xarxa de socis transnacionals, el projecte vol contribuir a les estratègies macro regionals i polítiques d'innovació de la Unió Europea (UE). 

Bootcamp 4Helix+ Cambra de Barcelona

Un dels 'bootcamps' del projecte 4Helix+ celebrat a la Casa Llotja de Mar de la Cambra de Comerç de Barcelona. | Cedida

En concret, la prova pilot es realitza en vuit regions del Mediterrani: Catalunya, Andalusia, Regió Marques, Lisboa, Regió Sud de la Provença-Alps-Costa Brava, Macedònia Central, Zadar, Durres-Vlora- Sandara & Shengjilin. "La innovació que es finança amb el xec pot ser per exemple la generació i desenvolupament d'un nou model de negoci, producte, servei, procés, disseny industrial, prototipatge, modelatge, testeig o expansió a nous mercats", explica la project manager Georgina PadillaVIA Empresa

A tot plegat, des de febrer fins a abril ja s'han dut a terme una sèrie d'activitats a cadascuna de les localitats pilot per posar en contacte les empreses regionals amb els "proveïdors de serveis" de totes les regions del Mediterrani que treballaran plegats en el projecte d'innovació.  

Padilla: "La innovació que es finança amb el xec pot ser per exemple la generació i desenvolupament d'un nou model de negoci, producte, servei, procés, disseny industrial, prototipatge, modelatge, testeig o expansió a nous mercats"

Les pimes del sector marítim que es troben al Mediterrani tenen com a reptes comuns: incrementar la participació en R+D, la col·laboració transnacional, l'accés al finançament o la disponibilitat a treballar amb altres sectors. De la mateixa manera, el sector té encara un gran potencial a l'hora de crear ocupació i creixement a la regió. 

Un win-win a favor de la innovació creativa, transversal i transfronterera amb "creixement blau". 

Més informació
Convocats els Premis Cambra 2019 sota el lema 'El teu moment empresarial'
Emprendre amb vistes al mar
Avui et destaquem
El més llegit