Catalunya tindrà un port digital de cables submarins

El punt d'arribada de fibra òptica connectarà l'Àsia, l'Àfrica i la Mediterrània amb els Estats Units des de Sant Adrià del Besòs

Les obres del port digital de Sant Adrià del Besòs | Cedida Les obres del port digital de Sant Adrià del Besòs | Cedida

Ja han començat les obres per construir un port digital a Sant Adrià del Besòs. Catalunya serà un punt de connexió de fibra òptica entre l'Àsia, l'Àfrica i la Mediterrània amb els Estats Units. Serà a través de la Barcelona Cable Landing Station, punt d'entrada i sortida d'aquest tipus de cables. L'empresa de telecomunicacions AFR-IX Telecom dirigeix el projecte, que es preveu que comenci a funcionar el primer trimestre del 2022. 

El Govern ha liderat la captació d'inversió i hi ha aportat 800.000 euros. La intenció és que es converteixi en un port obert, és a dir, que qualsevol empresa hi pugui fer aterrar el seu cable, per tal d'evitar la proliferació d'edificis que compleixin aquesta funció. Actualment, Marsella és l'enclavament de la Mediterrània que habitualment rep els cables, amb una saturació creixent.    

L'impacte econòmic d'aquesta infraestructura es calcula que serà d'un increment d'entre un 2% i un 4% del PIB català en els propers quatre anys. "De la mateixa manera que els ports i els aeroports han estat una eina cabdal d'industrialització del país i de desenvolupament econòmic, avui, per a la digitalització del país necessitem infraestructures del segle XXI com ho és aquest port digital; en la nova era, les matèries primeres són els bytes i circulen per cables submarins", ha dit el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró.

Els cables submarins de fibra òptica són més eficients que les connexions via satèl·lit. A tot el món, n'hi ha 400 en funcionament, fet que representa un volum de més d'1,2 milions de quilòmetres de cables submarins. L'estació de Sant Adrià del Besòs podrà acollir vuit cables. "Estem orgullosos d'aportar la nostra experiència i construir la primera estació d'aterratge de Catalunya amb abast internacional, que ens situarà en una posició privilegiada en les connexions de fibra òptica del sud d'Europa i també amb altres continents amb una tecnologia segura, que ofereix les connexions més ràpides i fiables", ha assegurat el CEO d'AFR-IX Telecom, Norman Albi.   

Més informació
Un nou cable elèctric connectarà la Península i les Balears
El laberint de la fibra òptica
Avui et destaquem
El més llegit