Com aconseguir més ciberseguretat en 10 passos

Tenir cura de les xarxes wifi o protegir el màxim possible als menors de les amenaces d'Internet són algunes idees en el Dia Internacional de l'Internet Segur

Al costat de les múltiples oportunitats que ofereix el creixent ús de les noves tecnologies, els perills procedents del ciberespai també van en augment. Malwares, ciberdelinqüència, riscos en la seguretat de la informació confidencial o la vulnerabilitat de sistemes informàtics són algunes de les amenaces que Internet comporta, la qual cosa ha derivat en una major preocupació d'usuaris, empreses i institucions públiques. Encara que avui dia és molt difícil comptar amb sistemes 100% segurs, sí que és possible controlar gran part de les vulnerabilitats.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l'Internet Segur d'aquest dimarts, 
els experts de The Valley Digital Business School han desenvolupat 10 punts clau per garantir la ciberseguretat en xarxa.

1-Atenció a la safata d'entrada. Quan es rep un e-mail de procedència desconeguda és aconsellable no punxar en enllaços ni documents adjunts. Així mateix, mai s'ha de respondre a aquells correus que demanin facilitar dades personals o bancàries.

2-Apostar per metodologies de pagament segures i privadesa en la cessió de dades. A l'hora d'adquirir qualsevol producte o servei per Internet és molt important conèixer tota la informació de l'empresa i del procés de compra. És important que ofereixin modalitats de pagament segures -és preferible utilitzar targeta de prepagament- i no proporcionar més dades de les necessàries. A més, s'ha d'estar segurs que aquests es guarden de manera confidencial.

3-Monitoritzar els processos i establir mesures de seguretat en l'oficina. Les empreses han de considerar la seguretat de la informació corporativa des d'un enfocament global. Per a això, han de tenir en compte tant els aspectes tècnics com els físics, organitzatius i legals. Cal educar als treballadors quant a seguretat cibernètica, implantar patrons de seguretat i monitoritzar tot allò que ocorri a la xarxa empresarial per detectar possibles incidències al sistema.

4-Llegir les condicions de privadesa de les xarxes socials. En registrar-nos en Facebook, Twitter o Instagram s'accepta una sèrie de clàusules que, en general, molt poques persones llegeixen. Convé revisar-les abans d'acceptar-les.

A més, cal tenir en compte que la visibilitat augmenta enormement, per la qual cosa calibrar la configuració de privadesa (l'opció per defecte sol ser la menys privada) ha de ser el primer pas. També es compta amb una sèrie de drets d'usuari que hem de conèixer en cas de qualsevol incidència.

5-Triar contrasenyes variades i robustes. Per reforçar la seguretat de les nostres operacions convé establir contrasenyes que tinguin més de set caràcters i que combinin nombres, lletres i símbols no alfanumèrics com "&" i "%". Escriure alguna majúscula també pot servir per reforçar la seguretat. És preferible no utilitzar la mateixa per a diversos llocs.

6-Salvaguardar als nens d'Internet. Existeixen opcions de control parental als navegadors que ajuden a evitar que accedeixin a continguts inadequats i que autoritzen només pàgines determinades.

Si es vol mantenir el navegador habitual, és important tenir en compte els programaris de control parental. Convé, a més, no deixar que els nens naveguin sense la supervisió d'un adult.

7-Prevenir un possible atac. Per evitar lamentacions, es recomana fer còpies de seguretat de tots els arxius i fitxers per evitar perdre'ls en cas de ser víctimes d'un malware. Si finalment s'infecta amb algun virus, el convenient és reiniciar el sistema de manera segura, executar l'antivirus i desconnectar-se de la xarxa per evitar contagiar a altres equips. També està l'opció de connectar el disc dur a un ordinador sa on poder accedir a un antivirus.

8-Protegir el nostre dispositiu mòbil. D'igual manera que des d'un ordinador, cal extremar precaucions en telèfons intel·ligents o tablets. Si es navega des d'algun d'aquests suports, s'ha de descarregar només aplicacions de confiança i mantenir actius el wifi, GPS i Bluetooth únicament quan estiguin en ús.

9-Instal·lar els mitjans necessaris per ser immune. Per això, és bàsic comptar amb un antivirus de qualitat que previngui, detecti i elimini qualsevol amenaça informàtica, a més d'un firewall que actuï com a mur entre Internet i l'ordinador impedint que l'equip accedeixi a informació nociva o sigui víctima de hackers i programari malintencionat que puguin afectar el nostre ordinador.

10-Utilitzar xarxes wifi conegudes i navegar per llocs web segurs. Cada vegada hi ha una més gran proliferació de xarxes wifi públiques, però no totes elles són segures i per això no convé connectar-se a aquelles de les quals es desconegui la seva procedència. El mateix ocorre quan es navega per Internet. Cal assegurar-se que l'adreça web a la qual s'accedeix comença per "https" i té un símbol de cadenat.
Avui et destaquem
El més llegit