La Comissió Europea ofereix a les pimes accés a supercomputadors per entrenar models d'IA

Von der Leyen adverteix que la competitivitat futura de la UE "depèn de l'adopció de la intel·ligència artificial en el dia a dia" de les empreses

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen | ACN La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen | ACN

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha avançat aquest dimarts un pla perquè les pimes europees tinguin accés a supercomputadors de classe mundial per desenvolupar i entrenar models d'intel·ligència artificial, de forma similar a com fa Microsoft amb ChatGPT. Actualment, europa disposa de tres supercomputadors que es troben entre els 10 amb un rendiment més gran a escala mundial: Leonardo (Itàlia), Lumi (Finlàndia) i el recentment inaugurat al Barcelona Supercomputing Center, el Mare Nostrum 5.

En un discurs al fòrum econòmic que se celebra a Davos, la presidenta de l'executiu europeu ha advertit que la competitivitat futura de la UE "depèn de l'adopció de la intel·ligència artificial en el dia a dia" de les empreses. "Europa està ben posicionada per ser líder en la indústria de la intel·ligència artificial", ha afirmat Von der Leyen.

Europa disposa de tres supercomputadors que es troben entre els 10 amb un rendiment més gran a escala mundial

La presidenta de la Comissió Europea ha remarcat que la UE ha d'invertir en àmbits en què té un "avantatge competitiu" i que en intel·ligència artificial, per exemple, el club comunitari té més professionals amb experiècia que els Estats Units i la Xina. "El nostre continent també té un gran avantatge competitiu en dades industrials", ha dit. Amb la nova regulació europea sobre la intel·ligència artificial, ha afegit Von der Leyen, també es garanteix "confiança en els casos de gran risc", com la identificació biomètrica en temps real: "Aquesta confiança permet a les companyies innovar en tota la resta d'àmbits".

Més info: Barcelona accedeix a l’elit de la supercomputació mundial amb el MareNostrum 5

Més informació
El supercomputador MareNostrum 5 comença a caminar
Cinc països aposten per Barcelona per acollir el supercomputador
Barcelona presenta candidatura per acollir el supercomputador més potent d'Europa
Avui et destaquem
El més llegit