• Innovació
  • La Fundació .cat impulsa el monitoratge del català digital

La Fundació .cat impulsa el monitoratge del català digital

Uns sensors permetran detectar incidències en la visibilitat del català a internet

Imatge d'arxiu d'un sensor | Cedida
Imatge d'arxiu d'un sensor | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
12 d'Octubre de 2023
Act. 12 d'Octubre de 2023

La Fundació .cat ha dissenyat un dispositiu de monitoratge que permet detectar incidències en la visibilitat del català a internet. La xarxa de monitoratge del català digital desplegarà pel territori, tot un conjunt de sensors de baix cost, gestionats a distància des de la Fundació .cat, que executen de manera autònoma cerques web sistemàtiques i en traslladen els resultats al servidor de l’entitat, on són explotats i analitzats per conèixer l’evolució del posicionament del català a Internet en funció de diversos criteris. “La clau de la Xarxa de monitoratge del català digital és que els sensors s'instal·laran arreu del territori de parla catalana, però també fora d’ell”, explica Albert Cuesta, responsable del programa català digital de la Fundació .cat.

 

Inicialment, aquests sensors recolliran resultats de cerques a Google i Bing, però en una segona fase, es consideraran també altres cercadors rellevants per tenir una visió global del tractament del contingut en llengua catalana. Les cerques que executen els dispositius es portaran a terme des de diferents ubicacions, per tant, des de diferents adreces IP, d’aquesta manera no només s’analitzaran els resultats obtinguts a Catalunya, sinó també al País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya Nord i Andorra, entre d’altres. Les nombroses cerques analitzades permetran conèixer més a fons l’evolució del posicionament del català a Internet i també detectar si hi ha problemàtiques específiques (per exemple, en noms propis, o de poblacions, termes genèrics, etc..).

Els sensors simularan el comportament d’usuaris particulars i empresarials. Per això treballaran sobre connexions domèstiques i d’oficina, executaran cerques sobre una bateria de descriptors variada i ho faran en horaris coherents amb un ús humà en cada data i ubicació. El primer sensor de la xarxa s’instal·larà el 17 d’octubre a València. En les onades posteriors es preveu desplegar centenars de sensors nous per tot el territori,  començant per algunes de les empreses, entitats i organismes que van participar en la confecció de l’informe sobre posicionament web del català i han manifestat la voluntat de continuar col·laborant, segons les necessitats de dispersió de la Xarxa. La Fundació .cat, que ha desenvolupat amb recursos propis la tecnologia dels sensors i la seva explotació, les posarà a disposició en règim de codi obert, per tal que puguin ser aplicades per altres llengües i cultures. En aquest sentit, està previst presentar la Xarxa de monitoratge del català digital al Parlament Europeu, el 19 d’octubre.