El 'do it yourself' de la robòtica és a Barcelona

La robòtica col·laborativa troba a la capital catalana l'escenari ideal on fer créixer i enriquir el seu ecosistema de desenvolupadors, distribuïdors i fabricants

Els cobots estan dissenyats per treballar colze a colze amb les persones | Cedida Els cobots estan dissenyats per treballar colze a colze amb les persones | Cedida

De la mateixa manera que la invenció de la màquina de vapor al segle XVIII va permetre que la producció es mecanitzés i que es produís un punt d'inflexió a la història amb la revolució industrial, els avenços tecnològics emergents també ens estan transportant cap a una nova era. És la quarta revolució industrial i l'encapçalen la internet de les coses (IoT), la robòtica, els dispositius connectats, els sistemes ciberfísics i la indústria intel·ligent. Segons l'economista Klaus Schwab, fundador del Fòrum Econòmic Mundial, en aquesta revolució les tecnologies "estan esborrant les línies entre el món físic, el digital i el biològic" i estan transformant la vida de les persones i canviant radicalment el món empresarial.

Una de les grans pors al llarg de la història envers l'automatització de la indústria és que els robots destrueixin llocs de feina. Però diversos estudis revelen tot el contrari: la implantació de la robòtica a les empreses requereix tasques de disseny, manteniment i fabricació. I no només això, hi ha robots que estan dissenyats per a treballar colze a colze amb les persones. Són els robots col·laboratius, o cobots. Es van començar a utilitzar a les empreses cap al 2008 i al principi van rebre força reticència per part d'empresaris i treballadors. Anys més tard, s'ha vist que no és perillós compartir espai amb aquests robots i no cal separar-los físicament de les persones.

Aquesta branca de la robòtica és més flexible que la tradicional tant a l'hora de reconfigurar la màquina com d'ubicar-la a l'espai. Això fa l'automatització de processos sigui més accessible que mai, fins i tot per a petites i mitjanes empreses.

Més info: El robot Misty del Grup Saltó, cap a l’elit tecnològica

Els sectors més robotitzats

L'automoció és el sector de la robòtica per excel·lència. Es calcula que un 80% dels robots del món està concentrat a la indústria automobilística. El segueixen els sectors de l'electrònica, el metàl·lic, el químic i l'alimentari; i des de fa pocs anys, s'ha sumat el sector logístic, que utilitza especialment robots mòbils que transporten càrregues de manera autònoma d'un magatzem a un altre. La branca sanitària i bioquímica també ha agafat embranzida en l'últim temps arran de la pandèmia i les noves necessitats de la investigació mèdica i farmacèutica. En aquest sector, la robòtica col·laborativa està permetent treballar a entorns delicats o completament estèrils, fer tests massius amb molta velocitat o automatitzar controls de qualitat.

El 80% dels robots del món està concentrat a la indústria automobilística

"El que s'està veient és una transició en el perfil d'empreses que utilitzen robots: abans únicament ho feien grans companyies i ara també els utilitzen les pimes", explica Jacob Pascual Pape, director general del sud d'Europa d'Universal Robots, multinacional d'origen danès líder en el mercat de braços robòtics. Segons Pascual, un altre canvi de tendència transversal és que "els robots han sortit de les indústries" i ara són utilitzats a altres espais com a estudis de televisió o cuines industrials.

El futur de la robòtica ha posat els ulls en l'atenció sociosanitària. Els hospitals i les residències tenen un llarg recorregut envers la robòtica i l'automatització de processos. La seva implementació podria ser molt semblant a la del sector logístic, mitjançant robots mòbils que distribueixin de manera autònoma productes o medicaments a les habitacions. Segons Pascual, però, "abans s'han de resoldre qüestions ètiques relacionades".

Els hospitals i les residències tenen un llarg recorregut envers la robòtica i l'automatització de processos. 

Gairebé 150 empreses de robòtica a Catalunya

Segons dades publicades per ACCIÓ, s'estima que actualment a Catalunya hi ha uns 1.910 llocs de treball i una facturació anual de 460,67 milions d'euros directament vinculats a la robòtica. L'Agència per la Competitivitat de l'Empresa de la Generalitat de Catalunya va detectar el 2020 fins a 147 empreses que treballen amb robòtica a Catalunya, el 17,69% de les quals són start-ups.

De fet, segons la Federació Internacional de Robòtica, Espanya ocupa la desena posició en el rànquing mundial de volum de robots per cada 10.000 llocs de feina. Singapur ocupa la primera posició, amb 918 unitats per a cada 10.000 treballadors. La xifra a Espanya és de 113 i Catalunya concentra gran part d'aquest parc de robots.

Primer hub de robòtica col·laborativa del món a Barcelona

A finals del 2019, dos referents del sector de la robòtica, Universal Robots (UR) i Mobile Industrial Robots (MIR) -especialitzat en robots mòbils i autònoms-, van inaugurar a Barcelona el primer hub de robòtica col·laborativa del món. Ho van fer al 22@, a la seu on s'ubiquen les dues empreses d'origen danès. Pascual, d'Universal Robots, explica que van escollir Barcelona per "la seva ubicació estratègica des d'un punt de vista geogràfic, però també pel seu teixit industrial i la seva tradició en automatització". Destaca també l'accés al talent tant local com internacional que ofereix la ciutat.

"Nosaltres no volem retenir la informació -explica Pascual-. Volem enriquir l'ecosistema que envolta la robòtica col·laborativa". I per això han creat aquest espai: per donar peu a què sorgeixin sinergies entre desenvolupadors, distribuïdors i fabricants i es puguin crear noves aplicacions.

El hub té tres principals potes: la formació, una showroom amb els principals robots d'ambdues empreses i els esdeveniments. L'últim va ser la final de robòtica industrial del campionat Catskills. A les activitats del hub hi participen també partners d'UR i del MIR: empreses de robòtica que desenvolupen productes complementaris als braços robòtics o els robots mòbils. "La xarxa dels partners és molt important perquè són els que desenvolupen les solucions complementàries vinculades a mercats on no podem ser experts", explica Pascual.

L'objectiu de la formació és que l'usuari final tingui els coneixements necessaris per a dissenyar i implementar la seva pròpia solució, sense necessitat d'acudir a un expert en enginyeria per a configurar la màquina. Això suposa guanyar flexibilitat, reduir costos i democratitzar l'ús dels robots.

El do it yourself de la robòtica

La cultura del 'fes-ho tu mateix' (do it yourself) és una de les bases tecnològiques de la quarta revolució industrial i un dels principals trets característics dels braços robòtics d'Universal Robots. "Nosaltres hem revolucionat el mercat amb el fet que és l'usuari final qui dissenya la seva pròpia solució. I això amb els robots tradicionals era impensable per la complexitat de la programació i perquè no existia aquest ecosistema al voltant del producte tan predisposat a entendre's", explica Pascual. Amb aquest model, els usuaris són capaços de modificar la instal·lació inicial de la màquina, fent que l'automatització sigui assequible per a sèries de producció petites o mixtes.

L'objectiu d'Universal Robots és oferir el seu producte d'una manera molt oberta, com si es tractés de l'App Store d'Apple

El seu objectiu és oferir el seu producte al mercat d'una manera molt oberta i àmplia: com si es tractés de l'App Store d'Apple o la Play Store d'Android. Ells plantegen un producte -en aquest cas no és un mòbil, sinó un braç robot- i són els mateixos agents i usuaris finals del producte els que creen variants i mans per al braç: garres, imants, pinces i un extens etcètera. Aquestes serien les apps. A més, igual que hi ha diferents models de mòbils, també n'hi ha de braços robòtics, depenent de la càrrega que poden suportar: 3, 5, 12,5 i 16 quilògrams

Com passa a l'App Store, a més, les aplicacions i variants no han tocat sostre. "Creixen en funció del que creix el mercat" i les necessitats que sorgeixen a les empreses. Les possibilitats són gairebé infinites.

Més informació
Robota
La subtil invasió dels robots 'low-cost'
Avui et destaquem
El més llegit