eFoodPrint, l'app de l'agricultura eficient

L'empresa lleidatana desenvolupa una aplicació mòbil per gestionar la informació agrària

L'empresa eFoodPrint, amb seu a Juncosa (Garrigues), ha desenvolupat una aplicació per a dispositius mòbils per permet agilitzar la gestió de la informació agrària. L'eina facilita a tècnics agrícoles i productors comunicar-se directament, simplificar el seu treball i aconseguir un important estalvi de temps, que seria d'entre un 30 i un 40%, segons asseguren els tècnics que l'utilitzen. L'aplicació, basada en el programari Hesperides i finalista dels premis Ruralapps 2015, està pensada per substituir l'agenda en paper, estalviant a tècnics i productors haver d'introduir en arribar a casa informació del camp com ara els tractaments o el reg a aplicar o ja efectuats, perquè d'aquesta manera poden fer-ho des de la mateixa finca. Prop d'una seixantena de cooperatives, centrals i empreses, que ofereixen assessorament a uns 5.000 productors, ja han optat per aquesta eina.

L'aplicació mòbil creada ara fa un any per eFoodPrint utilitza el programari online Hesperides, una eina creada fa més de 15 anys per a la gestió de la informació agrària i que també permet obtenir indicadors de sostenibilitat per prendre les decisions més rendibles, sostenibles i eficients en els cultius. Però eFoodPrint ha volgut donar un pas més cap a una agricultura eficient amb la creació de l'aplicació mòbil d'aquesta eina, que permet millorar la comunicació entre el tècnic d'una cooperativa, central o empresa de serveis agronòmics i el productor o responsable d'una finca i possibilitar així l'enviament directe d'informació entre tots dos.

Per una banda, l'aplicació permet al tècnic interactuar molt més ràpidament amb el productor, ja que pot fer-li una recomanació des de la mateixa finca sobre un tractament a aplicar o registrar observacions de camp que directament arriben al pagès. Per altra, també permet al productor confirmar i/o registrar tractaments i altres tasques directament des del camp. Així per exemple, el productor pot confirmar al tècnic la realització d'un treball, la data d'un tractament o els productes i dosis utilitzats, entre moltes altres possibilitats, segons explica Albert Duaigües, responsable de desenvolupament de negoci d'eFoodPrint.



Tota la informació que es registra a través de l'aplicació queda automàticament digitalitzada i reflectida en el registre d'aquella finca, així com en el quadern d'explotació, simplificant així el treball al tècnic i al productor, i permetent-los estalviar temps. D'aquesta manera, amb el registre de les dades agràries es poden prendre decisions per optimitzar i reduir aquests consums ja sigui de fitosanitaris, de fertilitzants, així com el volum d'aigua aplicada al camp, destaca Duaïgues.

El responsable d'eFoodPrint assegura que el principal benefici per als productors és que poden tenir informació a peu de camp, fet que "els agilitza molt el registre de la informació". "És complicat pel productor quan arriba a casa haver d'introduir una informació" i "l'aplicació els fa guanyar temps i també els suposa un estalvi de diners perquè poden prendre decisions més encertades i això va en favor de la sostenibilitat i també de la rendibilitat econòmica de l'explotació", explica.

El responsable d'eFoodPrint assegura que aquesta eina tecnològica està pensada per canviar el que és una agenda on es registra amb paper i bolígraf per l'aplicació i, d'aquesta manera, tècnics i productors s'estalvien després haver d'introduir la informació en arribar a casa. Així mateix, també destaca la immediatesa con un altre dels avantatges que aporta, ja que permet registrar les dades del camp estant. "Al final es tradueix en un estalvi de temps i també econòmic", remarca, ja que amb l'aplicació mòbil "els tècnics poden dedicar el seu temps a activitats que li aportin més valor afegit i no a registrar dades amb un software a casa".

En aquests moments prop d'una seixantena de cooperatives, centrals i empreses d'assessorament agronòmic ja han optat per aquesta aplicació. El cost de l'aplicació d'eFoodPrint és d'uns 1.000 euros anuals per a cooperatives, centrals o empreses, mentre resulta gratuïta per als clients d'aquestes.

Un estalvi de temps d'entre el 30 i 40% per als tècnics agrícoles
Un dels clients de l'aplicació d'eFoodPrint és l'empresa Ilercamp de Sidamon (Pla d'Urgell), que es dedica a la distribució de fitosanitaris, a més d'oferir assessorament en sanitat vegetal a productors, majoritàriament del Pla d'Urgell i de l'Urgell. L'enginyera agrònoma i tècnica assessora d'Ilercamp, Sònia Torguet, destaca especialment l'estalvi de temps, que xifra entre el 30 i el 40%, que els suposa l'ús d'aquesta eina tecnològica, en comparació al temps que calia dedicar-hi abans de fer-la anar.

"El fet de poder arribar a camp i registrar les dades i les observacions directament la mòbil o tauleta tàctil permet estalviar-te feina perquè després no has d'anar a l'ordinador i introduir-les", destaca Torguet. A la vegada, explica que "si fas una recepta i l'envies a l'agricultor, ens estalviem haver-lo d'anar a veure ja que potser està esporgant o fent altres feines" i "aleshores rep la recepta al seu mòbil i ens la pot verificar, quan fa el tractament, i ja ens queda al quadern".

A més, la tècnica d'Ilercamp valora que l'aplicació s'ha anat millorant des de la seva creació per intentar atendre les necessitats dels diferents clients. "Cada tècnic té les seves exigències i l'empresa intenta implementar les de tothom", remarca.
Avui et destaquem
El més llegit