El domini .cat ja suma 113.000 dominis registrats

La Fundació puntCAT presenta les noves dades del seu observatori, les quals mostren un increment de l'11% respecte l'any anterior

Coincidint amb el Dia Internacional d'Internet, la Fundació puntCAT presenta l'Observatori puntCAT, una anàlisi infogràfica de l'evolució del domini .cat. Aquesta publicació es presentarà cada 17 de maig i té la voluntat de créixer i ampliar la seva informació, incloent-hi els resultats de nous estudis que la Fundació està duent a terme sobre la demanda del català a la xarxa.

Les dades recollides fins a finals d'abril indiquen que ja hi ha prop de 113.000 dominis .cat registrats. El domini .cat creix així un 11% sobre l'any 2015 i un 4,5% respecte els primers mesos del 2016.

Pel que fa a la distribució geogràfica, el domini .cat té presència a tot el territori de parla catalana. A Catalunya té una gran incidència a la província de Barcelona, 79%, notable a la de Girona, 15%, i menor en els casos de les províncies de Lleida i sud de Tarragona, que sumen entre totes dues el 14%.

Gairebé el 3% del total dels dominis .cat està localitzat a les Illes Balears. El País Valencià en té poc més de l'1% i la resta queda repartida entre la Catalunya Nord, Andorra, la Franja de Ponent i l'Alguer. Finalment, prop d'un 7% està localitzat a la resta del món, amb presència repartida als 5 continents.

Tot i el creixement del domini .cat, encara queda molt camí per recórrer. Si el comparem amb els 256 dominis de país que existeixen, la penetració a la població és significativa: ocupem la posició 38 a Catalunya i el lloc 42 als Països Catalans. Tot i així, la implantació al territori és només d'un 0,8%, és a dir, hi ha menys d'un domini .cat per cada 100 habitants del territori de parla catalana. Aquesta xifra indica que existeix un ampli marge de creixement si es compara amb dominis que tenen més de 30 anys de vida des del seu llançament.

Per sectors destaquen les universitats, les ONGs i la cultura entre d'altres per fer un ús elevat del català a la xarxa. Pel que fa a les aplicacions per a dispositius mòbils més utilitzades, veiem que només el 18% tenen contemplat l'ús del català.

Avui et destaquem
El més llegit