El futur ens farà digitals

En un món cada cop més digitalitzat, la gestió d'eines de verificació de la identitat personal és un sucós negoci a què moltes empreses s'hi sumen per triomfar com més abans, millor

Imaginem el futur com una mena de seqüència de Minority Report, la cèlebre pel·lícula que Steven Spielberg va estrenar fa més d'una dècada i en realitat, el futur ens atropella cada dia. El futur tecnològic, el que avui dia es nodreix dels millors avenços de la Internet of Things, per exemple, entre altres, està tocant a porta i són algunes les empreses que han endevinat el seu futur èxit, que implica verificar la identitat de les persones també telemàticament.

És el cas de Validated ID, firma amb seu a Barcelona que ha ideat diferents sistemes de signatura electrònica. Per exemple, el ViDSigner Mobile, una solució especialment dissenyada per al seu ús en entorns no presencials i que permet la signatura electrònica de documents des de qualsevol dispositiu mòbil, atorgant seguretat jurídica i facilitats d'ús. El pròxim 1 de juny, l'empresa barcelonina explicarà la seva visió en el marc del BizBarcelona durant la conferència La identitat digital segura: un repte del segle XXI, que impartirà el seu CEO, Santi Casas.

La seva empresa treballa amb l'Administració, en concret amb els ajuntaments de Barcelona i Terrassa, i s'està obrint camí entre les empreses de treball temporal. "En aquests tipus d'empreses hi ha molta paperassa perquè hi ha moltes contractacions d'un dia només i on és molt car fer ús de tant de paper", apunta Casas. Actualment, busquen negoci intentant donar resposta a casos molt concrets. "Per exemple, és important aconseguir que les empreses siguin digitals perquè són més eficaces i competitives, intentant que no facin servir paper online i offline", assegura.

La majoria de documents legals encara s'han de signar al paper

Inseguretat jurídica
La identificació digital és el problema al qual l'empresa que dirigeix Casas vol donar solució. "La inseguretat jurídica és el gran handicap del món digital, que és fantàstic per moltes altres coses però que dóna molts problemes a l'hora d'aplicar-la. Internet el que fa és posar les coses molt fàcils però no dóna seguretat, és difícil", argumenta Casas.

Cristina Martínez, advocada del despatx d'advocats Deuxtic, es mostra d'acord. Segons Martínez, "la utilització d'Internet i de sistemes electrònics -com el correu electrònic, els smartphones, les apps o les xarxes socials- en la nostra activitat diària personal i professional suposen molts avantatges en l'àmbit econòmic i de gestió del temps, però no obstant això, des del punt de vista legal, existeixen problemes de seguretat jurídica per garantir l'autenticitat de les persones". El motiu, segons l'experta en dret tecnològic, és la complexitat en la garantia de la veracitat, "tenint en compte la naturalesa no presencial del mitjà així com la facilitat per manipular els continguts".

Escàs ús del DNI electrònic
I és que tot i que la digitalització de les dades personals ja porta alguns anys vigent, és cert que el DNI electrònic es caracteritza pel seu desús. "Nosaltres no inventem res de nou. Iniciatives com el DNI electrònic mostren que la gent no fa servir-lo i la banca tampoc el fa servir. Tal com apunta Casas, "en general s'utilitza per obligació: per relacionar-se amb l'Administració pública, per exemple amb la declaració de la renda, i durant les relacions de l'empresa amb l'Agència Tributària, que també es fan telemàticament, utilitzant certificacions digitals. A Espanya el seu ús és una illa".

En molts àmbits la signatura en paper encara predomina. "Sovint les empreses fan moltes coses del punt de vista digital, però quan hem d'anar a fer alguna cosa que necessita seguretat jurídica hem d'anar a signar el paper", al·lega el CEO de Validated ID.

Per canviar-ho, la seva proposta implica eliminar el paper, assumint els trets més personals del signant mitjançant la biomètrica. "Sovint vinculem biometries de la persona, afegint els paràmetres biomètrics de la persona que signa a la signatura (que és alguna cosa seva i molt personal), que permeten validar que és la seva signatura i que ningú pugui demostrar que no és ell", explica. Un pas endavant que ja utilitzen en centres hospitalaris, on el consentiment abans d'una operació és un dels documents que encara no ha fet el salt digital. "Nosaltres aquí aportem solucions perquè el consentiment es pugui fer de forma electrònica i no calgui el paper", explica Santi Casas, qui assegura que Validated ID ja aplica el seu sistema en alguns hospitals catalans.

Sistema de validació de signatura electrònica de Validated ID

"El món digital és un món sense fronteres. En tot això estan canviant molt les coses i en temes purament reglamentaris. Les novetats d'Europa permet facilitar coses, on les empreses són més globals i els seus conceptes d'identitat digital són diferents", raona Casas.

I és que la normativa ha de marcar el camí. "Com sabem i és evident, la tecnologia va molt més ràpid que el Dret i el legislador no pot regular mai a la mateixa velocitat però cada vegada existeix més consciència en l'àmbit europeu de la realitat tecnològica en la qual vivim, per a l'adopció i implantació de sistemes de signatura electrònica en les relacions", reflexiona Cristina Martínez.

Vols anar al Saló BizBarcelona? Participa al sorteig i emporta't una de les 10 entrades dobles que sortegem entre els lectors de VIAempresa. 
Avui et destaquem
El més llegit