Els europeus segueixen sent amics... a Facebook

Les amistats transfrontereres entre els europeus de la xarxa social no deixen de créixer any rere any i ja són 5.000 milions

Per a molta gent, el 2016 ha estat el pitjor any en molt de temps; però el cert és que tot i el Brexit i l'auge dels moviments nacionalistes, les amistats entre europeus han crescut. O almenys, això és el que diu Facebook, que ha vist augmentar aquestes relacions a la seva xarxa social any rere any. En total, els investigadors han detectat fins a 5.000 milions d'amistats transfrontereres a Europa.

A casa nostra, Barcelona i Madrid són clarament els dos pols principals d'atracció d'amistats internacionals. Els vincles d'amistat dels barcelonins van cap al nord; sobretot a zones com Anglaterra, el nord d'Itàlia, França i Holanda. Per la seva part, els usuaris de Madrid es relacionen, principalment amb Londres i Bucarest, la capital de Romania. Probablement per l'emigració cap al Regne Unit, i la immigració provinent dels Balcans.

Amb aquest estudi els científics de dades de Facebook han comptabilitzat els usuaris que viuen en un país concret i tenen amistat amb d'altres que viuen a països diferents, independentment de la seva nacionalitat i l'estudi revela tant les connexions entre usuaris de nacionalitats diferents com entre els originaris d'un mateix país que resideixen allunyats. Per l'estudi, han utilitzat dades anònimes i agregades d'usuaris de Facebook a tots els països europeus, incloent-hi Rússia i Turquia.

Amistats (i amors) d'estiu
Un dels patrons més interessants que han trobat els investigadors és que les amistats a Facebook creixen sobretot els mesos d'agost, que és quan la majoria d'europeus fa vacances.

Des que es disposen de dades, el percentatge de noves amistats transfrontereres no ha deixat de créixer cap any, i sempre ho ha fet especialment a l'estiu. El percentatge de noves amistats internacionals dels usuaris europeus ha passat de ser del 2% l'any 2009 a més del doble l'any 2016.

País petit, grans amics
Els recercadors de Facebook també han descobert que el percentatge d'amistats internacionals és major en els països amb menys població. Així, a San Marino o Mònaco, el percentatge d'usuaris que mantenen una amistat digital amb estrangers és del 85%. D'igual manera, Suïssa, Moldàvia, Albània o Xipre també presenten percentatges alts: entre un 25 i un 30%.

En països com Alemanya o Bèlgica, les amistats transfrontereres suposen al voltant d'un 15%; i al Regne Unit, França i Espanya, entre un 10 i un 11%. El país amb menys amistats internacionals, tot i ser un destí molt turístic, és Itàlia. Només un 6% dels seus usuaris tenen amics a l'estranger.

Amistats de capital a capital
El mapa generat pels investigadors mostra que la majoria d'amistats internacionals es concentren a les capitals dels països. D'entre totes elles, Londres destaca com la metròpoli amb més amistats estrangeres. També s'observa una gran quantitat de vincles entre ciutats del sud i del nord d'Europa i, especialment, entre països com Turquia o Grècia amb el Regne Unit.
Avui et destaquem
El més llegit