Endesa crea "bessons digitals" de les seves centrals hidroelèctriques amb IA

L'eina permet tenir cura dels boscos on hi ha xarxa elèctrica, fer visites virtuals, visualitzar equips o mesurar la instal·lació, entre altres

Dos tècnics d'Endesa treballant en una galeria de la central de Sallente | ACN Dos tècnics d'Endesa treballant en una galeria de la central de Sallente | ACN

La companyia Endesa ha posat en marxa un projecte de "bessons digitals" a les seves centrals hidroelèctriques. Es tracta d'una prova pilot amb intel·ligència artificial per doblar les plantes en 3D i d'aquesta manera poder fer visites virtuals i elaborar diagnòstics preventius sobre el funcionament de les instal·lacions. A Catalunya, aquest projecte s'ha realitzat a les centrals de Seròs (Segrià), Sallente (Pallars Jussà), Canelles (Noguera) i a Moralets, a la Franja de Ponent. Dos tècnics recorren cada racó de les instal·lacions per fer-ne un escaneig per tal que, en cas de ser necessari, un tercer pugui mesurar el mínim detall d'un aparell sense necessitat d'haver-se de desplaçar fins a la central.

Més info: Endesa crea un bessó digital de la xarxa de distribució de Catalunya

Iván Franco, tècnic d'Endesa, ha explicat que la tecnologia consisteix a dur a terme un escaneig làser de l'interior d'una central, "com si d'un model d'street view es tractés". Mitjançant una combinació de tecnologia GPS, càmeres 360° i sensors làser, anomenada Lidar (Light Detection And Ranging), es crea un fitxer informàtic amb un núvol de punts georeferenciats gràcies als quals s'aconsegueix generar espais 3D amb qualitat d'imatge d'alta resolució, i amb una infinitat de dades.

Una eina adaptada a les necessitats d'Endesa

L'eina, totalment dissenyada per a les necessitats d'Endesa, ja fa temps que s'utilitza, per exemple, per a tenir cura dels boscos on hi ha xarxa elèctrica. L'encarregat de desenvolupar-ho és l'equip de Manteniment Predictiu Hydro Iberia d'Endesa. Aquesta aplicació permet també fer una visita virtual a la instal·lació per visualitzar tots els equips instal·lats i la infraestructura de la planta i interactuar-hi. La utilitat d'aquest model és molt àmplia, incloent-hi la visita virtual amb proveïdors o personal intern, visualitzar equips i instrumentació, fer mesuraments sobre la instal·lació, visualitzar el mapa de la central, i, fins i tot, el model 3D complet.

A més, aquest sistema permet vincular documentació d'interès (plànols, fotografies, esquemes, manuals, bases de dades, o arxius de configuració dels sensors per a manteniment predictiu) a la imatge dels equips i sistemes que componen la central hidràulica (turbina, grup oli, i telecontrol, entre d'altres), per accedir-hi directament en cas de necessitat de consulta pel personal.

L'aplicació permet fer visites virtuals, revisar els equips instal·lats i la infraestructura de la planta i interactuar-hi; també vincula documentació d'interès a la imatge dels equips i sistemes

El bessó digital no només s'ha desenvolupat per tenir una visió 360 de les instal·lacions, sinó que s'ha posat en marxa un bessó de diagnòstic que rep més de 6.000 mesuraments analògics en temps real, com ara temperatura, pressió, velocitat, o vibració, entre d'altres, i sobre les quals estima valors del futur, ha dit Franco. Aquests models s'ajusten prenent el comportament normal dels equips i avisen quan els valors rebuts en temps real no s'ajusten als valors estimats.

Antonio Roldán, tècnic d'Endesa, ha explicat que el primer pilot de bessó digital per fer visites virtuals es va llançar el 2023 a la central hidroelèctrica d'El Pintado, a Sevilla. Ara, a part de les quatre plantes abans esmentades que es gestionen des de Catalunya, aquest model també s'estendrà a les centrals de Tajo de la Encantada i Guillena (Andalusia), Eume i Moncabril (Galícia), i a Peñadrada (Castella i Lleó).

Més informació
Endesa guanya el contracte de la llum d'Aena per cinc anys i 334 milions d'euros
Endesa incrementa un 77% els seus guanys
Endesa obre l'exposició de la central hidràulica de Susqueda
Avui et destaquem
El més llegit