Els ERO i els ERTO o els EROs i els ERTOs?

Com hem de fer el plural de les sigles per denominar expedients de regulació d’ocupació

Hem de dir els ERO o els EROs? Hem de dir els ERO o els EROs?

Quan una empresa posa en marxa un expedient de regulació d’ocupació o un expedient de regulació temporal d’ocupació, termes més coneguts per les sigles ERO i ERTO, respectivament, és clar que ha pres la decisió de tancar plantes de producció, retallar plantilla, suspendre temporalment contractes de treball o acomiadar massivament els treballadors.

Les empreses, per mitjà d’aquests procediments administratius, poden dur a terme la suspensió temporal o l’extinció de les relacions laborals d’un grup significatiu de treballadors, o també la reducció de la jornada laboral, per causes econòmiques, tècniques, organitzatives, de producció o derivades de força major.

Malauradament, aquest any el degoteig d’aquests expedients de regulació d’ocupació no ha parat de créixer, de manera que la realitat ens porta a haver de parlar de més d’un ERO o d’un ERTO. I és aquí on ensopeguem amb el dubte sobre com es fa el plural d’aquestes sigles: hem de dir els ERO i els ERTO o els EROs i els ERTOs? La resposta és que totes dues opcions són possibles i adequades.

En el primer cas, seguint el criteri tradicionalment recomanat en català, es pot decidir que és innecessari utilitzar una marca gràfica per a indicar l’ús de la sigla en un context plural, ja que aquesta informació es pot extreure de l’article que l’acompanya; d’aquesta manera, s’evita la barreja de lletres majúscules i lletres minúscules. Així, podem escriure els ERO, els ERTO, les ETT (empreses de treball temporal), etc.

En el segon cas, d’acord amb la nova normativa de la llengua catalana, es pot optar per marcar amb una s final l’ús de la sigla en plural, perquè es considera que això facilita la interpretació i respon a la tendència espontània de tractar les sigles igual que qualsevol altre nom. Així, també podem escriure els EROs, els ERTOs, les ETTs, etc.

Cal tenir cura, però, de no barrejar els dos criteris alhora en un mateix text. I no cal dir que el millor seria no haver de parlar mai ni dels ERO o EROs, ni dels ERTO o ERTOs.

Podeu consultar els criteris sobre l’estructura, la pronúncia i la grafia de les sigles i sobre el gènere, el nombre i la formació del plural de les sigles en el Cercaterm i en el diccionari en línia Criteris terminològics.

Més informació
Amplifon i els sindicats arriben a un acord per l'ERO
En marxa les negociacions per l'ERO a Ryanair
ERO, la història interminable
Avui et destaquem
El més llegit