"La feina que us esteu imaginant no existirà"

Els experts Aleix Valls i Marc Vidal defensen que els treballadors han de dedicar-se a allò que els apassiona i els fa més humans

Aleix Valls i Marc Vidal han obert la Mobile Week Barcelona | VC Aleix Valls i Marc Vidal han obert la Mobile Week Barcelona | VC

La tecnologia va de la mà de la creativitat. Tant és així que la Mobile Week Barcelona (mWeekBCN) ha donat el tret de sortida amb un gir de guió: Aleix Valls i Marc Vidal han saltat d'imprevist al terreny de joc del CosmoCaixa per parlar de l'impacte de la quarta revolució industrial en el mercat de treball. "La feina que us esteu imaginant no existirà", ha augurat el CEO de Liquid. Per corroborar-ho n'hi ha prou amb observar el ball de cadires entre les empreses més valuoses del món en només una dècada. 

Cada vegada més habituat al rol d'entrevistador, Valls ha llançat la primera pregunta: "Com veus el futur del mercat laboral? Sigues honest". Amb un somriure, Vidal ha alertat que "la societat patirà si no es prepara pels canvis sobre com la gent es guanya la vida". La dada que el rei d'Alibaba, Jack Ma, va deixar caure a Davos no admet masses dubtes: en els pròxims 30 anys desapareixeran 800 milions de llocs de treball

Vidal: "El valor incalculable que ens permetrà ser humans vindrà de tot allò que no pugui fer la tecnologia"

Així doncs, la clau passa precisament per la reacció: "No hem de pensar si trobarem feines per viure sinó donar resposta a aquest nou món". Cada vegada sorprèn menys (o no) que un venedor comercial de pisos passi el 90% del seu temps a Internet, que una dona japonesa es curi del càncer gràcies a un software d'IBM o que el 60% de la feina d'un advocat la pugui fer la intel·ligència artificial. 

Humans més humans

"El valor incalculable que ens permetrà ser humans vindrà de tot allò que no pugui fer la tecnologia", ha augurat Vidal. Ara bé, què passa amb el conductor de camió que és la feina més demandada dels Estats Units o amb els caixers després que Amazon Go ja hagi llançat la seva iniciativa sense caixers? Wallmart ja ha donat el primer pas i ha reinventat els caixers en repartidors. Acció, reacció. 

Valls: "S'ha de democratitzar la tecnologia"

Tot i això, Valls defensa que la revolució 4.0 encara es troba en un debat "molt tecnocèntric" i per a superar aquesta narrativa s'ha de "democratitzar la tecnologia". Les coses estan canviant però molt possiblement no ho fan ni al ritme esperat ni al gust de tothom. "La meva àvia fa uns anys em veia treballant amb un ordinador i em preguntava quan aniria a treballar?", ha bromejat Vidal. 

Del passat al futur, el consultor de transformació digital ha recomanat als més joves canviar el verb "treballar per aprendre" i promoure així la creativitat, la sociabilitat o la intuïció, entre d'altres. "La relació entre persona i empresa canviarà totalment i per això s'ha d'estudiar allò que t'apassiona", ha afegit Valls. A tall d'exemple, tots dos experts han coincidit en barrejar art i dret o filosofia i economia perquè al cap i a la fi es tracta d'estimular "aquelles qualitats que ens fan humans i deixar aquelles que ens fan màquines". 

Més informació
"El talent de les persones fa gran un producte"
Alibaba i Felip VI, dos reis a Davos
"Les butxaques dels inversors estan plenes"
Avui et destaquem
El més llegit