Fibra òptica per a tots els públics

L'operadora de telecomunicacions lleidatana NXT Telecom ha creat un programa per fer arribar la tecnologia d'última generació als municipis petits i a les cases aïllades

Una antena situada en un lloc estratègic, prescindint de cables i d'instal·lacions complicades. Amb aquests elements, l'empresa lleidatana NXT Telecom ha aconseguit estendre el seu model de negoci de fibra òptica, que ofereix Internet d'alta velocitat i telefonia fixa i mòbil. Igualtat d'oportunitats i accés a la tecnologia han estat els conceptes que ha seguit l'operadora per subministrar aquestes prestacions a municipis de la demarcació lleidatana que tenen prop de 2.000 habitants o a habitatges unifamiliars situats a l'Horta de Lleida, una zona rural al voltant de la capital del Segrià, amb comunicacions difícils i amb cases separades entre si.

El gerent de NXT Telecom, Jorge Fernández, explica com de les necessitats d'aquests territoris va sorgir el programa Fibra Rural, que intenta dotar de tecnologia les zones rurals i els nuclis petits. "El camp s'està modernitzant i els seus habitants requereixen aquest tipus d'instal·lacions per desenvolupar la seva activitat". Un exemple d'aquesta iniciativa el trobem a Albatàrrec, un poble d'uns 2.000 habitants, que des de l'agost s'ha convertit en el primer de la seva mida a la província que disposa de la fibra òptica.

Els dos fundadors amb l'alcalde d'Albatàrrec (al centre). Cedida


Emprenedors amb recursos propis
NXT Telecom la van fundar Jorge Fernández i Jordi Lagunas el 2003. "Era un moment en què no trobàvem finançament per part dels bancs perquè no creien en un projecte vinculat a la tecnologia que podia resultar molt dinàmic", recorda Fernández. A partir d'allà, la firma va decidir tirar endavant amb recursos propis que va recuperar només en dos anys. En aquest mateix període, va multiplicar per quatre la facturació i va doblar la xifra de clients.

Els fundadors comenten que el desplegament de la fibra òptica en entorns rurals ha estat possible gràcies al conveni establert amb la instal·ladora Ilerfibra, que realitza el desplegament de la infraestructura. Per la seva banda, NXT Telecom ofereix el servei d'Internet amb 4G i telefonia fixa i mòbil. A més, aquesta iniciativa es desplega en mode neutre. Fernández aclareix que això permet que "la tecnologia estigui a l'abast d'altres operadors que vulguin oferir els seus serveis".

Darrere el projecte de Fibra Rural, NXT valora la importància de "garantir la connectivitat dels petits municipis amb el compromís de fer arribar les noves tecnologies a tota la població amb el sistema sense fils". Amb la incorporació de la fibra, "fem un pas més amb l'objectiu de garantir la igualtat d'oportunitats".

A més de l'orientació cap als pobles petits o els nuclis amb dificultats de comunicació, l'empresa també s'ha posicionat en el segment professional. En aquest cas, a través del seu servei d'Internet i telefonia per sistema sense fils de la seva infraestructura pròpia. Alguns dels seus clients són la Seu Vella de Lleida, l'Hospital Santa Maria, el canal Segarra-Garrigues, l'IRTA, Borges o Nufri. Sigui en l'administració pública o en les companyies privades, la filosofia de NXT Telecom és fer arribar la tecnologia a tot tipus de públic, independentment de la mida o la ubicació.

Avui et destaquem
El més llegit