Immunitat de grup o de ramat?

La immunitat de grup, col·lectiva o de comunitat fa que disminueixi el risc de contagi a mesura que augmenta el nombre de persones immunes

La immunitat de grup fa que disminueixi el risc de contagi a mesura que augmenta el nombre de persones immunes | Cedida La immunitat de grup fa que disminueixi el risc de contagi a mesura que augmenta el nombre de persones immunes | Cedida

A aquestes alçades de la pandèmia sabem prou bé que no es podrà reprendre la normalitat econòmica i social fins que no s’aconsegueixi frenar i eliminar la transmissió del coronavirus. I també sabem que, de moment, l’única via per arribar-hi és la de vacunar el major nombre possible de població fins assolir la tan desitjada immunitat de grup.

Aquest concepte, també conegut com a immunitat col·lectiva o immunitat de comunitat, fa referència a la immunitat específica d'un nombre prou gran de persones d'una comunitat, que fa que disminueixi el risc de contagi a mesura que augmenta el nombre de persones immunes, ja sigui per vacunació o pel contagi previ de la malaltia. La proporció de població immune que es requereix perquè es pugui parlar d’immunitat de grup depèn de l'agent infecciós, de les característiques de transmissió, de la distribució de persones immunes i persones susceptibles i d'altres factors, especialment ambientals.

La base del terme és el mot immunitat, que procedeix del llatí immunitas, un derivat de immunis, que volia dir ‘lliure de càrregues’. A aquesta base s’hi afegeixen els complements que especifiquen a quin tipus d’immunitat ens referim. Recordem que en català s’escriu amb dues m consecutives, no pas *inmunitat.

L'ús de la forma *'immunitat de ramat' no és aconsellable perquè es considera menys transparent i adequada que les formes proposades, especialment quan s'aplica a poblacions humanes

L’ús de la forma *immunitat de ramat, calc de la denominació anglesa herd immunity, no és aconsellable perquè es considera menys transparent i adequada que les formes proposades, especialment quan s’aplica a poblacions humanes.

Us recordem que, a més del Cercaterm, també teniu a la vostra disposició el diccionari en línia Terminologia de la COVID-19, que s’actualitza permanentment i recull molts dels termes que durant aquesta situació de pandèmia ens hem hagut d’acostumar a sentir i, fins i tot, a fer-los servir.

Més informació
I vosaltres, silencieu o mutegeu?
Teniu dubtes a l’hora de fer la declaració de la renda?
Avui et destaquem
El més llegit