Intel·ligència artificial per a la rehabilitació neuropsicològica

Un consorci català liderat per l’Institut Guttmann destina 1,6 milions d'euros per introduir noves tecnologies en el tractament de pacients amb dany celebral

Noves tecnologies per a la rehabilitació neuropsicològica | iStock Noves tecnologies per a la rehabilitació neuropsicològica | iStock

Un consorci català liderat per l’Institut Guttmann ha introduït noves tecnologies com la intel·ligència artificial, el vídeo digital interactiu o la neuromodulació en tractaments de rehabilitació i estimulació cognitiva de pacients amb dany cerebral. Segons informa el Departament d'Empresa en un comunicat, aquest projecte s’emmarca en la Comunitat RIS3CAT Nexthealth, impulsada per Acció i coordinada per Biocat. La iniciativa forma part del projecte Innobrain, en el qual també participen diverses empreses i centres tecnològics o de recerca. El pressupost del projecte, d’1,16 milions d’euros, està cofinançat pel Programa Operatiu Feder de Catalunya 2014-2020.

Al llarg del projecte, que s’ha desenvolupat durant 3 anys, s’ha investigat la introducció de tecnologies per millorar la rehabilitació de pacients amb dany cerebral, demències o trastorns psiquiàtrics i definir tractaments més personalitzats. Segons el director d’Investigació de l’Institut Guttmann, el doctor Josep M. Tormos, Innobrain parteix de la premissa que “si l’estimulem correctament, el cervell pot modificar la seva activitat i funcionament per recuperar-se d’un dany que ha patit; el 60% dels pacients que segueixen un entrenament cognitiu milloren la seva recuperació”. Segons el Tormos, “el repte és ajudar el 40% restant perquè aquesta ràtio pugui incrementar-se i per això és necessari definir l’estratègia adequada per introduir les noves tecnologies en aquests tractaments”.

En aquest sentit, el consorci ha treballat per incorporar les noves tecnologies com a elements per a l’estimulació cognitiva d’aquests pacients. Així, el projecte ha treballat en l’aplicació de la intel·ligència artificial per crear models de predicció i de prescripció que permetin millorar la personalització dels tractaments i el seguiment continuat de l’evolució dels pacients.

D’aquesta manera, s’ha treballat en la combinació d’algoritmes d’aprenentatge automàtic per recollir dades dels pacients tractats amb anterioritat i extreure’n informació que permetin elaborar hipòtesis terapèutiques que es validaran en els tractaments successius per el benefici ofert a cada nou pacient.

Més informació
Intel·ligència artificial per predir l'evolució de la covid-19
El futur del treball el dictarà la intel·ligència artificial, no la covid-19
Avui et destaquem
El més llegit