Tim Cook durant la conferència de desenvolupadors d’Apple del mes de juny (WWDC)
Tim Cook durant la conferència de desenvolupadors d’Apple del mes de juny (WWDC)

L’iOS d’Apple arriba a la versió 11

Nou sistema operatiu; caràtules per l’Apple Watch; un iMac Pro de 5.000 € i l’altaveu circular HomePod, entre les novetats de l’última 'keynote'

Com cada any, la conferència de desenvolupadors d’Apple del mes de Juny (WWDC) serveix per presentar les novetats de software de la companyia, a més de mostrar versions renovades d’alguns dels seus productes. A VIAempresa us hem preparat un resum del més important de la jornada, per tal que no us en perdeu detall:

WatchOS 4

  • Noves caràtules

Des del primer dia, Apple ha repetit incansablement que l’Apple Watch no és només un giny d’alta tecnologia, sinó que aquesta tecnologia es barreja amb un objecte de disseny i estil. Així doncs, com en cada nova revisió del sofware de l’Apple Watch, Apple ha afegit noves caràtules. La primera, anomenada Calidoscopi, fa servir porcions d’imatges que tinguem a la nostra llibreria fotogràfica per generar efectes visuals hipnòtics que transcorren darrere les manetes del rellotge.

En segon lloc, Apple ha fet servir la seva relació amb Pixar-Disney per incorporar una caràtula de Toy Story, amb els personatges animats Buddy, Buzz Lightgear i Jessie.

La tercera nova caràtula es diu “Siri”. Ras i curt. Aquesta nova visualització fa servir la intel·ligència de l’omnipresent assistent virtual d’Apple per presentar-nos de manera proactiva tota aquella informació que considera rellevant per a nosaltres, com ara informació del trànsit, esdeveniments d’agenda, meteorologia, notícies...

apple watch toy.story

  • Activitat

La ja icònica anella d’activitat de l’Apple Watch també ha rebut millores en aquesta nova versió, la majoria d’elles en forma de motivació. D’entrada, en començar i acabar el dia, el rellotge ens enviarà actualitzacions de progrés, tant d’aquells reptes que estem a punt de completar, com d’aquells que encara necessitin una mica més de força de voluntat, juntament amb consells i missatges d’ànims.

A més, per mantenir la motivació, l’Apple Watch ens proposarà reptes personalitzats d'acord amb el nostre progrés dels darrers 30 dies, de manera que si la nostra activitat física va en augment, els reptes s’aniran tornant més exigents amb el temps.

  • Entrenaments

Seguint en l’àmbit esportiu, el nou WatchOS permet iniciar el tracking d’entrenaments d’una manera molt més ràpida, a més d’incorporar paràmetres precarregats per tal de registrar amb més precisió entrenaments d’alta intensitat i de natació.

Per si això no fos suficient, conscients de les limitacions del hardware de l’Apple Watch per registrar alguns tipus d’activitat física, el nou sistema operatiu permet sincronitzar dades com ara velocitat, crema de calories o freqüència cardíaca amb els principals fabricant de màquines i equipament de gimnàs.

  • Música

I com que no hi ha entrenament sense música, watchOS 4 incorpora una aplicació musical renovada, que permet accedir amb més facilitat i d’una manera més intel·ligent a cançons i llistes de reproducció.

Nous Mac

La conferència d’Apple no ha servit només per presentar novetats de software, sinó que la companyia ha aprofitat per anunciar els nous iMac de 21,5 i 27 polzades, a més del nou iMac Pro, orientat al segment professional.

Els nous iMac disposen, segons han explicat els responsables de la companyia, de les pantalles més brillants de la història, amb capacitat per mostrar més de 1.000 milions de colors.

Aquests nous panells van acompanyats, com no podia ser d’altra manera, d’una potència gràfica que multiplica fins a 3 cops la dels seus predecessors, processadors renovats, els nous connectors Thunderbolt 3 i emmagatzematge molt més ràpid.

Aquests nous iMac ja estan disponibles a partir de 1.299 € en la versió més bàsica i 2.599 en la més completa.

La companyia ha anunciat els nous iMac de 21,5 i 27 polzades i el nou iMac Pro

Pel que fa a l’iMac Pro, el primer que crida l’atenció en veure’l és el seu color. La carcassa del nou ordinador professional d’Apple es tenyeix de gris fosc, el mateix color Space Grey dels iPhone. Però un ordinador professional ha de ser molt més que una estètica bonica oi? El nou Pro compta amb processadors Intel Xeon de 8, 10 o 18 nuclis de procés a una potència de fins a 4,5Ghz, targetes gràfiques Radeon Pro Vega amb renderitzat 3D en temps real i fins a 128 Gb de RAM i 4TB d’emmagatzematge SSD.

Impressionant oi? Com també ho és el seu preu, a partir de 5.000 €. A diferència dels iMac tradicionals, el nou Pro no estarà disponible per a la venda fins a final d’any.

 

Nou iPad Pro

I seguint amb els “Pro”, Apple també ha renovat el seu iPad Pro, la tauleta més potent de la companyia. Per començar, el nou dispositiu està disponible en 12,9 polzades i 10,5 –sensiblement més gran que el seu predecessor–.

A més, el nou Pro incorpora una pantalla retina millorada, amb més brillantor i velocitat de refresc i el nou xip Apple A10X Fusion de 64 bits i 6 nuclis, més potent que molts ordinadors portàtils o de sobretaula, capaç d’editar vídeo en 4K o fer modelat 3D des de la mateixa tauleta.

I tot això sense sacrificar-ne el pes o el gruix: l’iPad Pro de 10,5 polzades pesa menys de 500 grams –467 per ser exactes– i mesura 0,61 cm de gruix. Tot un luxe disponible avui mateix a partir de 729 € en el seu model més econòmic i 1.219 en el més avançat.

El nou iPad Pro de 10,5 polzades pesa menys de 500 grams i mesura 0,61 cm de gruix

MacOS High Sierra

Tornant al software, Apple ha aprofitat la WWDC per presentar la nova versió del seu sistema operatiu de sobretaula, batejat amb el nom de MacOS Hight Sierra.

D’entrada, en l'àmbit tècnic, el nou MacOS incorpora el mateix sistema de fitxers que iOS, l’Apple File System. Un sistema de fitxers s’encarrega de mantenir una lògica a l’hora d’organitzar com la informació s’escriu en un disc dur, un pen-drive o qualsevol suport de dades. Sense ell, el sistema operatiu no seria capaç de localitzar ni estructurar la informació, així que podem fer-nos una idea de la seva importància.

mac os

Els sistemes MacOS, fins ara, feien servir un sistema de fitxers anomenat HFS+, desenvolupat per Apple l’any 1985. I tot i que l’HFS s’ha anat millorant amb el temps, la seva estructura bàsica no estava optimitzada per donar un suport òptim a les necessitats actuals: arxius de vídeo més grans, informació indexada per ser accessible de manera instantània... I és per això que la companyia de Mountain View ha desenvolupat l’Apple File System, amb xifrat i protecció de dades i accés immediat a tasques habituals com duplicar un arxiu o consultar la mida d’una carpeta repleta de fitxers.

A més, el nou Mac OS High Sierra compta amb versions renovades de les principals aplicacions d’Apple:

  • L’aplicació de Fotos facilita el filtratge i organització de les fotografies, inclou eines d’edició d’imatge professionals i millora l’eina per crear vídeos de record de manera automàtica.
  • Safari, el navegador d’Apple, incorpora un sistema antirastreig que no farà gens de gràcia a Amazon o Google. Us ha passat algun cop que, després de cercar el preu d’un llibre o un aparell a Amazon, heu començat a veure’n anuncis en qualsevol lloc web que visitàveu? Doncs el nou Safari incorpora eines per prevenir aquesta tècnica de seguiment.

A més, per fer la navegació més agradable, Safari bloqueja els vídeos que es reprodueixen de manera automàtica i dispara automàticament “Reader”, el lector sense publicitat en tots aquells llocs que ho suportin.

De fet, totes aquestes preferències, es poden configurar de manera independent en cada lloc web. Així doncs, si volem que els vídeos de Netflix es reprodueixin automàticament, però els d’Amazon no, Safari ens permetrà configurar-ho.

I com sempre, això no és tot, sinó que Apple ha incorporat centenars de petites novetats a MacOS que haurem d’anar descobrint amb el temps, quan estigui disponible. Algunes de les que ja hem pogut veure són la possibilitat de capturar imatges d’una trucada de FaceTime, compartir espai d’iCloud amb membres de la família, fixar notes importants per tenir-les sempre accessibles o cerques de correus electrònics i SpotLight millorades.

iOS 11

I la joia de la corona. Si els dispositius estrella d’Apple són els iPhone i els iPad, el sistema operatiu per excel·lència és iOS, que ha arribat a la versió 11.

L’eslògan “Un gran pas per a l’iPhone, un salt enorme per a l’iPad”, fent referència a la històrica frase pronunciada per Neil Armstrong un cop va posar el peu a la lluna, deixa clar que les millores de l’iOS 11 llueixen amb el seu màxim esplendor a l’iPad.

iOS , el sistema operatiu per excel·lència, arriba a la versió 11 i incorpora l’aplicació Files

Una de les principals mancances del sistema operatiu mòbil d’Apple, des de sempre, ha estat la manera com les diferents aplicacions emmagatzemen i comparteixen arxius i documents. Així com amb els Mac disposem de finestres que ens permeten navegar pel sistema de fitxers, en iPhones i iPads cada aplicació només té accés als seus propis arxius, amb l’opció d’enviar-los a altres apps des del menú de compartició.

En el nou iOS 11, Apple ha incorporat l’aplicació Files, que permet accedir a tots els arxius des d’una mateixa app, a més de classificar-los, cercar-los i organitzar-los. I per si no n'hi hagués prou, Files permet navegar per arxius emmagatzemats al núvol d’Apple, Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive entre altres.

Des de fa temps, Apple intenta convèncer-nos que els iPad són substituts perfectament vàlids dels ordinadors portàtils, per a la feina i per a l’oci. I per demostrar-ho, la companyia no ha escatimat esforços en millorar-ne la multitasca.

En la versió 11 del nou iOS, s’hi inclou un Dock similar al del Mac, personalitzable i accessible des de qualsevol aplicació fent lliscar el dit des de la part inferior de la pantalla. A més, a la part dreta, el sistema hi presenta aplicacions recomanades en funció d’allò que fem en cada moment.

El nou MacOS estarà disponible al públic general la tardor d’aquest mateix any.

dock

A més, ara el sistema permet compartir contingut entre aplicacions –com ara imatges o textos– arrossegant i deixant anar, de la mateixa manera que ho faríem amb el Mac.

Aquesta nova versió també millora el teclat en pantalla, que unifiquen números, lletres i símbols en la mateixa tecla. Així, per escriure un número, no cal canviar al teclat numèric, sinó que n’hi ha prou amb lliscar el dit verticalment sobre la tecla indicada.

La càmera és possiblement l’aplicació més utilitzada dels iPhone, i també s’ha millorat en el nou iOS 11: incorpora nous filtres professionals per fer més natural el to de pell dels retrats, i millora les Live Photos –les imatges amb un petit moviment– per incloure-hi bucles –al més pur estil Boomerang d’Instagram–, Rebot, amb moviment cíclic endavant i endarrere o amb Llarga Exposició, capaç de reproduir el mític efecte que s’aconseguia deixant obert l’obturador de les càmeres Reflex.

llarga exposicio

Pel que fa a Apple Pay, a iOS 11 el sistema de pagaments d’Apple per botigues físiques i virtuals, permet compartir diners entre particulars, enviant-los entre telèfons amb un simple missatge i fent-los disponibles a l’instant.

I de la mateixa manera que amb MacOS, el nou iOS 11 incorpora centenars de novetats que anirem descobrint amb el temps, com ara una aplicació de notes millorada que permet escanejar i signar documents o anotar sobre documents PDF, eines per facilitar el desenvolupament d’aplicacions de realitat augmentada, una AppStore millorada, un Siri capaç de traduir textos i que incorpora una veu més natural i tecnologia d’aprenentatge automàtica per adaptar-se als nostres gustos, o un centre de notificacions redissenyat.

Apple Pay ja permet compartir diners entre particulars

HomePod

I quan semblava que la Keynote havia arribat al seu final, Apple ha presentat la seva visió de com reinventar la música a casa, amb un altaveu circular –molt similar al disseny del MacPro original–. Batejat amb el nom de HomePod, aquest altaveu combina la capacitat de reproduir àudio d’alta qualitat amb un altaveu intel·ligent integrat amb Siri capaç de respondre preguntes i controlar la casa gràcies a la seva integració amb HomeKit.

A més, segons han explicat els seus responsables, HomePod disposa d’un sistema capaç de detectar en quin punt de l’habitació està col·locat –al costat d’una paret, al centre de la sala...– i reconfigurar els seus altaveus interiors per optimitzar un so immillorable en cada moment.

El nou altaveu intel·ligent d’Apple es posarà a la venda a finals d’any als Estats Units, el Regne Unit i Austràlia, en blanc i gris fosc i costarà 349 dòlars.

Més informació
Les 7 claus del talent innovador
Clips, la nova app d'Apple per fer vídeos
4 errors de codi que han costat milions
Avui et destaquem
El més llegit