La connectivitat 5G arriba a l'are@8 de Barcelona

La tecnologia més avançada per a mòbils s'estrena entre la capital catalana i l'Hospitalet de Llobregat

El 5G arriba a Catalunya. La primera prova de connectivitat 5G arriba a les instal·lacions del complex tecnològic SERTRAM ubicat a la nova are@8, una de les principals àrees tecnològiques i industrials del sud d'Europa que s'ha desenvolupat al costat de la Fira i el Mobile World Congress, entre Barcelona i l'Hospitalet.

La prova l'ha ofert Itconic i el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya -gestor del CATNIX (Punt Neutre d'Internet a Catalunya)-  i suposa el trencament de la frontera tecnològica actual. També obre la porta a l'ús d'una tecnologia necessària per als nous dispositius intel·ligents i la nova era de la Internet de les Coses (IoT), situant Catalunya en una posició capdavantera a escala europea i mundial per liderar el desplegament de la tecnologia 5G en els pròxims anys.

Només al complex tecnològic de Sertram de l'are@8 hi treballen més de 1.000 persones pertanyents a 50 empreses que s'hi han instal·lat atretes per l'alta velocitat de connexió. En aquest espai conviuen grans empreses tecnològiques i startups que es nodreixen mútuament, actuant al mateix temps com a clients i proveïdors.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha donat el tret de sortida al 5G a Catalunya a les instal·lacions de SERTRAM. Durant l'acte, a més de la prova de connectivitat 5G, l'empresa TechData, ubicada a l'are@8, ha fet una demostració de solucions IoT. Concretament, ha presentat un sistema d'identificació i traçabilitat de productes basat en tecnologia d'identificació per radiofreqüència (RFID). Aquest sistema monitoritza els productes que surten d'una fàbrica fins que arriben al consumidor final a la botiga, assegurant així el control del producte en tota la cadena logística.

L'are@8, nucli de les telecomunicacions i la connectivitat
L'are@8 es troba en una ubicació estratègica donada la proximitat amb el recinte de Fira de Barcelona-Gran Via, el polígon de la Zona Franca i el Port de Barcelona. L'are@8, que promouen l'Associació Empresarial Pedrosa, Itconic i Sertram, és una zona de connectivitat única per la seva proximitat al punt neutre, que connecta amb gran part amb les xarxes d'operadors i proveïdors de continguts i de serveis d'Internet a través de la Meet-Me Room de l'empresa de data centers neutrals Itconic. En aquest espai, on les empreses poden escollir qualsevol dels operadors per assolir la màxima velocitat, conviuen grans proveïdors amb empreses i startups que tenen accés a la tecnologia més avançada.

D'aquesta manera, l'are@8 esdevé el centre neuràlgic de les telecomunicacions i la connectivitat, ja que és on s'ubica la major concentració de data centers de tot Catalunya i una de les més importants d'Europa i a on es treballa de manera habitual a 1-10Gbps. Els centres de Vodafone, Orange/Jazztel, BitNAP, CTTI, Movistar i Itconic són alguns dels exemples que conformen allò que ja s'ha convertit en una infraestructura crítica de connectivitat.
 

Avui et destaquem
El més llegit