La poma de Girona i la Internet de les Coses

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries redueix la despesa d'aigua en el conreu del fruit amb un sistema de reg intel·ligent

La reducció dels recursos hídrics i l'augment de les temperatures obliguen al sector agrícola actuar davant els canvis climatològics que afecten directament a la seva activitat. Una adaptació del sector als seus efectes és la implantació entre els fructicultors del sistema de programació de reg a escala de parcel·la Giroreg, el qual està basat en les mesures de contingut d'aigua al sòl en alta freqüència, i és gestionat amb el criteri de la Internet de les Coses. La innovació ha estat desenvolupada pel centre IRTA Mas Badia, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries.

El sistema implantat i en continuat creixement consisteix en mesurar sistemàticament un total de 42 finques pilot de fruiters de les comarques de Girona, en les quals es recull la màxima diversitat climàtica, edàfica i varietal, del contingut d'aigua al sòl, que es transmet via tecnologia GPRS al núvol, en concret, a un sistema expert anomenat Aquafruit.

Aquest sistema integra la previsió meteorològica dels set dies vinents i planifica la programació de regs de les finques pilot en funció de les dades de les sondes instal·lades i a la resta de finques, que no disposen de sondes de mesura, a partir de la integració de la informació de les finques pilot. En alguns casos, és aquest sistema expert el que programa automàticament el programador de la finca rural, sense que calgui la intervenció de l'agricultor.

Segons apunten des de l'IRTA, aquest sistema permet estalvis superiors al 20% d'aigua, sense que es vegi afectada la producció, tant en quantitat com en qualitat de la fruita.
Avui et destaquem
El més llegit