Les startups catalanes més innovadores

Nou companyies catalanes capten fons de la Unió Europea gràcies als seus projectes revolucionaris

Ser innovador a Europa té premi. O, més ben dit, permet rebre fons europeus. Un total de 189 pimes de 24 països diferents han estat seleccionades per rebre finançament en la darrera ronda del projecte Horizon 2020 SME Instrument. I entre elles, nou de catalanes. Les pimes seleccionades sota la fase 1 del programa SME Instrument rebran 50.000 euros per projecte per finançar estudis de viabilitat de productes nous que puguin entrar al mercat. A més, les empreses també poden demanar un màxim de tres dies d'assessorament gratuït. Les companyies catalanes seleccionades han presentat projectes innovadors en camps tan diferents com els teixits intel·ligents, les energies renovables, la innovació en salut o les TIC.

Els projectes catalans
1 - Intranetum (Manresa). Els treballadors del coneixement, com ara advocats o els enginyers informàtics esmercen un 16 % del seu temps cercant informació. En més del 50% dels casos no troben exactament el que buscaven. Una gran part d'aquest temps la dediquen a buscar on trobar la informació en comptes de dedicar-la a estudiar el que busquen. "Les carpetes mimetitzen la manera com guardàvem la informació fa segles, els arxius són la versió antiga i les carpetes són la versió moderna", assegura a VIA Empresa Eudald Camprubí, un dels cofundadors. El 95% dels documents només contenen simples anotacions d'idees. Per tant, per què no fem servir aquestes anotacions de la mateixa manera com fem servir les idees en el nostre cervell?

Intranetum imita la manera que té el cervell d'organitzar el coneixement. Així, en lloc d'un fitxer, Intranetum organitza la informació en funció del context basant-se en les tecnologies de la intel·ligència artificial, concretament l'aprenentatge profund. Intranetum és el primer entorn d'autoaprenentatge que connecta la gent amb la informació d'una empresa. Combinen la intel·ligència artificial amb la gestió intel·ligent del coneixement per generar nous coneixements, recomanacions i prediccions.

2 - Camina Labs (Sant Cugat del Vallès). SHOTL és un servei de transport col·lectiu a la carta compost d'una flota de furgonetes i d'un programa informàtic que permetrà a un milió de persones arribar a les seves destinacions diàries sense haver de fer servir els seus vehicles.

Aquesta spin-off vallesana farà servir les xarxes de transport públic existents restablint les rutes, fent servir aplicacions fàcils d'usar i creant xarxes de transport públic que vagin de casa a la feina i viceversa. "Agrupem passatgers que tenen rutes coincidents amb un entorn urbà amb la finalitat d'apropar la gent al transport públic, per això diem que servim de complement", detalla a VIA Empresa el responsable de producte, Isaac Lozano.

"Un cotxe pot arribar a passar-se el 95% del temps aparcat, bé perquè no s'utilitzi, o bé perquè és gent que només l'agafa 10 minuts al dia per arribar a l'estació d'autobús o tren i deixar-lo aturat". El seu objectiu és aplegar tota aquesta gent i racionalitzar la presència de vehicles a la carretera.

3 - Physicaltech (Barcelona). Els trastorns osteo-musculars afecten més del 80 % de la població mundial i són una de les causes més importants de discapacitat entre la gent gran, com ara l'artritis reumatoide o l'osteoporosi. Actualment, aquestes discapacitats són avaluades per fisioterapeutes, que fan reconeixements físics tradicionals i estableixen els programes de rehabilitació adequats. Recentment, s'han desenvolupat diverses eines de suport per aconseguir resultats més ràpids i fiables. Tot i així, aquests instruments són massa cars i voluminosos (diverses càmeres) o no prou precisos per prendre les mesures corporals (sensors «portables»).

Physicaltech és una empresa tecnològica especialitzada en la visió artificial que fa servir tècniques digitals per analitzar les postures corporals. Ha dissenyat i desenvolupat ADiBAS, un sistema ràpid, flexible i assequible que no té les limitacions dels sistemes actuals. ADiBAS fa servir Microsoft KinectTM per obtenir la posició dels marcadors corporals en 3D, que després poden ser analitzats pels fisioterapeutes mitjançant programes informàtics especialment dissenyats.

4 - Agroptima (Sant Feliu de Codines). Agroptima Farm Manager és una plataforma informàtica que proporciona eines de gestió agrària als agricultors perquè puguin portar un registre de les seves activitats i prendre millors decisions basades en dades sobre productivitat i costos reals per tal de millorar l'eficiència i l'eficàcia de les seves empreses. El registre, la conservació i l'anàlisi de dades és una feina que demanen molt d'esforç si s'han de fer manualment i això resulta ineficaç i dóna lloc a un doble esforç del agricultor: còpia de dades en fulls de càlcul.

Agroptima Farm Manager permet als agricultors obtenir i comprovar qualsevol dada en un dispositiu portàtil fins i tot estant al camp i sense cobertura i les dades obtingudes mitjançant sensors són introduïdes automàticament en un servidor.

5 - FemmeFleur (Barcelona). Els productes per a la menstruació d'un sol ús representen vora d'un milió de tones dels residus que es generen cada any a la UE. En general, estan fets de plàstics molt contaminants i tenen un gran impacte en el medi ambient. La contaminació i les emissions de gasos d'efecte hivernacle que produeixen contribueixen a fer més greu el canvi climàtic i representen un problema important per a la UE, que depèn en gran mesura de la importació de matèries primeres. Per tant, és necessari avançar cap a una economia circular en el sector de la higiene femenina per millorar la competitivitat de l'economia europea.

Femmefleur ha desenvolupat l'última alternativa als productes higiènics d'un sol ús: una roba interior femenina reutilitzable, còmoda, pràctica, transpirable i molt absorbent. Cocoro Advanced Lingerie fa servir una combinació de capes de cotó i polièster, tractat amb una tecnologia innovadora, que absorbeix menstruació, fluix vaginal i petites pèrdues d'orina.

6 - MTSystem (Barcelona). MTSystem és una pime especialitzada en la construcció i serveis d'enginyeria de sistemes electrònics que ha estat treballant en la manera de reduir despeses de calefacció, aire condicionat i enllumenat i evitar els costos d'instal·lació i manteniment gelosies, cortines o pantalles a motor en els edificis.

Les finestres són un dels aspectes que més influeixen en la concepció i el disseny d'edificis energèticament eficients. Els estudis demostren que amb un aïllament deficient les finestres poden representar entre el 10% i el 30% de les pèrdues de calefacció a l'hivern. A l'estiu, en canvi, la penetració de la llum fa augmentar la quantitat d'energia necessària per fer funcionar l'aire condicionat i dur una vida còmoda a casa o a la feina. Les noves tecnologies han permès crear una nova generació de finestres o vidres "intel·ligents".

Els vidres intel·ligents o endollables són vidres que canvien les seves propietats de transmissió de la llum, de la claror i de l'escalfor, alhora que permet un alt grau d'aïllament. Les finestres intel·ligents poden estalviar fins al 50% de l'energia anual i reduir-ne el seu consum fins al 30% en els pics de demanda.

7 - My- qup (Barcelona). My-qup està desenvolupant un "tap" anal per a la gestió de la incontinència fecal (FI) que reduirà l'impacte ambiental que presenten altres solucions com ara les compreses, els bolquers o altres productes no degradables. Aquest invent permetrà que els pacients recuperin la seva qualitat de vida perquè aquesta disfunció afecta la vida laboral, social i sexual del pacient. Els pacients podran recuperar el control de les seves defecacions. En definitiva, My-qup és una solució complementaria a altres tractaments conservadors i quirúrgics que permet gestionar la incontinència.

8 - Atmosferia Projects (Ripollet). El principal objectiu de la idea que ha tingut ReadyToSail és el desenvolupament i comercialització d'una plataforma sense fils de seguiment, comunicació global i posicionament en temps real per al medi marí, que inclou alguns elements addicionals com ara el pilotatge automàtic o les trucades d'emergència.

ReadyToSail dependrà del sistema Galileu i dels seus serveis més importants: cerca i salvament. La plataforma ReadyToSail serà un dispositiu basat en una arquitectura modular que oferirà serveis com ara el seguiment remot o la gestió d'alertes. A més, la solució proposta es podrà integrar fàcilment en els actuals serveis d'identificació automàtica per satèl·lit (SAT-AIS).

9 - Aliter Group Renovables (Reus). El desenvolupament i la penetració de les energies renovables, especialment l'energia solar fotovoltaica a la UE, així com el previsible creixement de la potència instal·lada, exigeix noves funcions i capacitats de les instal·lacions d'energia fotovoltaica. Avui dia hi ha més de 215 GW de potència instal·lada arreu del món i ha realitzat una estimació de 400 GW el 2019, de les quals 121 GW corresponen a Europa. ÀLITER presenta el dispositiu STORM, un gestor intel·ligent de plantes fotovoltaiques amb sistemes d'emmagatzematge.
Avui et destaquem
El més llegit