CA | ES
Administració de loteria L'Estel del Poblenou, que el 2016 va vendre el cinquè premi. | (P. Solà) ACN
Administració de loteria L'Estel del Poblenou, que el 2016 va vendre el cinquè premi. | (P. Solà) ACN

Què fer si et roben un dècim de Loteria

Com cobrar i com compartir el premi d'una butlleta premiada si s'ha extraviat, l'han robada o està deteriorada, i com compartir-los de forma segura

Puc cobrar un dècim de loteria de Nadal premiat si està perdut o l'han robat? I si s'ha deteriorat? I si està compartit, com es pot assegurar cobrar la part corresponent si és premiat? Aquestes són algunes de les principals qüestions que es plantegen moltes de les persones que aquest divendres participen en el Sorteig Extraordinari de Nadal.

Segons Hispaloto.es, portal de venda online de Loteria, Sorteigs i Apostes de l'Estat (fundat en 2004 i amb més de 150.000 usuaris), si es té un dècim premiat que s'ha espatllat o està deteriorat, el millor és, tal com indica la societat estatal, acudir a una administració de loteries amb el dècim i presentar una sol·licitud de pagament de premis, perquè Loteries i Apostes de l'Estat verifiqui l'autenticitat d'aquest. Si el dècim està completament destrossat, la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre tindrà l'última paraula. "Abans d'això hem d'evitar manipular el dècim danyat, per exemple, no intentant unir els trossos", apunten.

Per evitar malentesos, cal deixar per escrit qui comparteix el dècim amb nom complet i nombre de DNI, i quina quantitat juguen 

Extraviar un dècim o que sigui robat són altres de les situacions a les quals s'exposen molts jugadors. En aquest cas, segons Hispaloto.es, el primer que cal fer és interposar una denúncia: "Així, en cas que aparegui, es podrà determinar més fàcilment qui és el seu legítim amo". En aquest sentit, internet ha facilitat molt les coses, i comprar dècims en portals de venda online com Hispaloto.es permet que no es perden, te'ls roben o s'espatllen, ja que Hispaloto custodia les apostes de forma segura. "L'usuari rep tota la informació de la compra per e-mail, i també pot veure aquesta informació en el seu compte d'usuari: els nombres que juga, si han estat premiats o no... El cobrament dels premis és molt senzill: reben l'import íntegre i net d'impostos en el seu compte virtual, i des d'aquí poden transferir-ho al seu banc, sense comissions en territori europeu".

Claus per compartir dècims de loteria de forma segura

Molts dels conflictes que sorgeixen per cobrar un dècim estan relacionats amb aquells que s'han compartit entre diverses persones. "Per evitar disgustos i malentesos, el millor és que quedi per escrit qui són les persones que comparteixen el dècim, indicant les seves dades personals, tals com el nom complet i nombre de DNI, i quina quantitat juguen. Així serà més fàcil cobrar la part del premi que correspongui"

Més informació
"Hi ha molts inversors que estan canviant una empresa per un bitllet de loteria"
La Rifa del Nen repartirà 630 milions d'euros en premis
El primer premi de la loteria s'oblida de Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit