Els mòbils que parlen català

La majoria de marques inclouen la llengua catalana, menys Motorola i Lenovo

No tots els sistemes operatius ofereixen el català No tots els sistemes operatius ofereixen el català

De les vint llengües que són oficials a la Unió Europea, dotze tenen menys parlants que el català. Tot i això, hi ha marques de telefonia que no ofereixen aquest idioma en els seus models. La majoria de marques sí que ho fan, però empreses com Motorola i Lenovo es resisteixen a fer el pas.

A l’extrem oposat hi ha companyies com Sony, que va incloure la llengua catalana en els seus mòbils amb sistema Android fins i tot abans que estigués inclòs oficialment al projecte de programari per a telèfons de Google. No obstant això, cap fabricant ofereix encara assistent tipus Siri o Cortana en llengua catalana, ni tampoc les indicacions de veu en català al navegador GPS.

Pel que fa al corrector associat al teclat, si el telèfon és de Google, des de fa un temps sí que compta el corrector en català. En canvi, si el telèfon compta amb el teclat d’Android pur, no compta amb corrector en català. Però sempre es pot instal·lar un teclat de tercers que ofereixi aquesta aplicació, segons expliquen des de Softcatalà.

Aquesta associació sense ànim de lucre que vol potenciar l’ús del català en tots els àmbits de les noves tecnologies, ha elaborat un llistat d’aparells en català. Tenen recollits 455 aparells, dels quals 327 es poden configurar en català i 335 tenen correcció ortogràfica en català i que es poden consultar en aquest enllaç.

Més informació
Més de la meitat de marques de supermercats no respecten el català
La Plataforma per la Llengua demana a Consum l’etiquetatge en valencià
Un MWC 2018 amb el diccionari a la mà
Avui et destaquem
El més llegit