La NASA s'endú tecnologia catalana a Mart

Uns microxips fabricats a la UPC mesuraran el vent del planeta vermell en una missió de l'agència nord-americana

Uns microxips fabricats a la UPC mesuraran el vent de Mart en una missió de la NASA Uns microxips fabricats a la UPC mesuraran el vent de Mart en una missió de la NASA

El grup d'investigació de Micro i Nanotecnologies (MNT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha participat en el disseny, fabricació i calibratge del sensor de vent Meda que viatjarà a Mart en la missió de la NASA Mars2020.

Aquest instrument servirà per mesurar la direcció i la velocitat del vent, la humitat relativa, la pressió o les propietats de la pols en suspensió del planeta vermell, han explicat aquest dijous els directors d'aquest projecte, Manel Domínguez i Vicente Jiménez.

És la tercera vegada que tecnologia fabricada a la UPC viatjarà a Mart, i en aquesta ocasió es tracta de 60 microxips de silici del nucli del sensor --que ja s'han lliurat al Jet Propulsion Laboratory de la NASA, a Pasadena-- i que s'embarcarà en un vehicle explorador de la missió.

L'objectiu principal de la missió de la NASA -que es preveu per al juliol del 2020- és analitzar signes d'habitabilitat, caracteritzar la geologia i la dinàmica atmosfèrica, recollir mostres per ser analitzades a la Terra en properes missions i preparar una futura exploració humana a Mart, i en la qual el sensor Meda permetrà obtenir "mesures locals per entendre la dinàmica atmosfèrica" del planeta vermell, ha explicat Domínguez.

"Atmosfera tènue"

Ha relatat que el problema a Mart és que l'atmosfera és "molt tènue", de 6 milibars mentre que a la Terra és de 1.000, per la qual cosa cal que els científics disposin de mesures locals de vent, humitat i pols que permetin entendre la dinàmica atmosfèrica dels planetes.

El nou sensor, amb els microxips que s'han fabricat a la UPC, és una evolució dels que es van crear anteriorment per a l'instrument Rems del robot explorador Curiosity i per a l'estació meteorològica Twins de la missió Insight, que es van llançar els anys 2011 i 2018, respectivament.

Els científics han explicat que és una "gran satisfacció" per a la UPC i per a ells participar en aquestes missions de la NASA, i han remarcat que fa més de dues dècades que es dediquen als sectors de vent en un entorn molt competitiu.

El grup ja està desenvolupant un sensor de vent, de geometria esfèrica, per a futures missions a Mart, els avantatges del qual són la seva miniaturització, de 10 mil·límetres de diàmetre, i el seu baix consum.

Avui et destaquem
El més llegit