Plantes resistents a la sequera

Un equip de recerca aconsegueix generar plantacions que creixin tot i la manca d’aigua mitjançant modificacions hormonals

Una modificació hormonal podria fer plantes resistents a la manca d'aigua | iStock Una modificació hormonal podria fer plantes resistents a la manca d'aigua | iStock

La sequera és un dels efectes del canvi climàtic que ja es comença a percebre. Les pluges disminueixen i les elevades temperatures ocasionen pèrdues en cultius de patata, cereals i altres espècies hortícoles. Per sort, un equip d’investigadors ha trobat la solució: plantes resistents a la sequera.

El Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) ha aconseguit plantes més resistents a la sequera modificant la senyalització de les hormones esteroides vegetals, anomenades brassinoesteroides. Es tracta de la primera investigació que permet incrementar la resistència de la planta a l’estrès hídric sense perjudici del seu creixement, segons informen en un comunicat.

El centre de recerca liderat per la investigadora Ana Caño-Delgado portava des de l’any 2016 investigant aquest aspecte. No obstant això, fins ara només havien aconseguit plantes d’arabidopsis més resistents a la sequera però, degut a l’acció complexa d’aquestes hormones sobre el creixement de la planta, aquestes eren molt més petites que la resta.

Ara, però, han fet un pas més enllà i han descobert que “modificant la senyalització de brassinoesteroides només de manera local en el sistema vascular podem fer que la planta sigui resistent a la sequera i creixi igual que les plantes no modificades”, explica Caño-Delgado.

“La sequera és un dels problemes més importants de l’agricultura actual. Fins ara, els esforços que s’han fet en biotecnologia per a produir plantes resistents a la sequera no han estat massa reeixits perquè com a contrapartida a un increment en la resistència a la sequera, sempre hi havia una davallada del creixement i la producció de la planta. Sembla que finalment hem trobat una estratègia que es podria aplicar i volem seguir explorant-la”, conclou Caño-Delgado.

Més informació
La sequera incrementa els costos a la ramaderia gironina
El canvi climàtic encarirà la cervesa
Visual Green, l'eina del pagès digital
Avui et destaquem
El més llegit