Una planta de Vila-sana transforma purins en biogàs per a cotxes

Es tracta d'un projecte pioner a tot l'Estat que s'ha provat amb èxit en cotxes de la firma Seat

La gasinera de Porgaporcs La gasinera de Porgaporcs

La planta agroalimentària Porgaporcs, situada a Vila-sana (Pla d'Urgell) i propietat d'ECOBIOGAS, participa en un projecte pioner que transforma els purins en biogàs d'una puresa del 98% i és apte per a ser combustible de vehicles.

Segons ha explicat l'empresa Naturgy en un comunicat, el biogàs generat de forma natural pels purins té una concentració de metà del 76% i d'un 33% de CO2 i, un cop refinat, es converteix en combustible apte per omplir el dipòsit de vehicles amb motor de gas.

Més info: Fer negoci amb els fems

No obstant això, a diferència de el gas natural convencional, el biometà és una font d'energia renovable, de manera que és "neutral" en emissions de diòxid de carboni i garanteix un nivell d'emissions contaminants inferior al dels combustibles convencionals.

L'objectiu d'aquest prototip, gestionat per Naturgy, és aprofitar aquestes instal·lacions reduint el seu impacte ambiental, eliminant el risc de contaminació d'aqüífers i utilitzant el residu en forma de purins per convertir-lo en recurs.

A més de la planta de purins de Vila-sana, també forma part del projecte una de les plantes de tractament de residus de titularitat de l'Àrea Metropolitana de Barcleona (AMB), gestionada per FCC Medi Ambient.

Pla general de la planta de biogàs de Vila sana amb els seus digestors de purins

Pla general de la planta de biogàs de Vila-sana amb els seus digestors de purins

Aquesta instal·lació introdueix tots els residus orgànics que rep en un digestor que genera biogàs que, un cop refinat, es converteix també en biometà. Arran d'aquest projecte s'estan arribant a aprofitar fins 7.350 tones de residus orgànics de l'àrea metropolitana per generar combustible anualment.

Finalment, la planta disposa d'un sortidor de biometà on ja han omplert seus dipòsits dos tipus de vehicles que formen part del projecte pilot: dos vehicles lleugers de la marca Seat i un vehicle pesat de la recollida de residus municipals.

Aquesta nova pràctica forma part de el projecte LIFE Methamorphosis, cofinançat per la Comissió Europea dins de el programa LIFE, que promou tecnologies innovadores en matèria de medi ambient i canvi climàtic. El projecte està coordinat per Aqualia i participen socis com l'AMB, l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), FCC Medi Ambient, Naturgy i Seat.

Actualment, hi ha 300 plantes amb capacitat de produir biogàs a Espanya, amb un potencial de generació d'energia de 26.684 GWh. Si a totes s'hi implantés la tecnologia adequada per processar-lo i convertir-lo en biometà, asseguren, "la generació d'aquestes instal·lacions cobriria la demanda energètica del 40% de les llars de l'Estat”.

Avui et destaquem
El més llegit