No invertir en salut mental es paga car (invertir-hi surt barat)

Què pot fer una empresa per millorar el benestar dels seus treballadors?

Una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida, segons l'OMS. | Cedida Una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida, segons l'OMS. | Cedida

Treballar la salut mental des de l'anonimat. Aquest és el titular d'un reportatge publicat a VIA Empresa el 7 de setembre de 2018. Ment oberta a la inclusió laboral. Aquest és el títol de la jornada organitzada pel programa Incorpora de la Caixa i celebrada al CaixaForum el 30 de setembre de 2019. Tots dos apunten a una mateixa pregunta: "Què pot fer una empresa per millorar la salut mental dels seus treballadors?". 

Més info: Treballar la salut mental des de l'anonimat

Segons l'informe Health at a Glance: Europe 2018 es calcula que els costos totals de salut mental a Europa són superiors al 4% del PIB dels països de la UE. És a dir, al voltant de 600.000 milions d'euros per any. Així ho posava de manifest el psicòleg Francesc Quer en un article d'opinió a VIA Empresa

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que una de cada quatre persones patirà un trastorn mental al llarg de la seva vida. "La salut mental és més que una qüestió de xifres, es tracta de persones i és de responsabilitat de tots reduir-ne les causes que provoquin certs trastorns, i també en les empreses on passem tant de temps, veritat?", preguntava Quer. Veritat. 

Griffiths: "El retorn anual de la inversió en programes de salut mental a les empreses és de 9 a 1" 

Tant veritat com que la ponència del gal·lès John Griffiths ha aixecat reiterats aplaudiments de l'auditori ple a vessar del CaixaForum. Griffiths és expert internacional en gestió de la pressió i l'estrès al lloc de feina i ha defensat que "la feina és un bon lloc per protegir la salut mental, ja que actualment dos terços dels adults passem almenys, la meitat del temps actiu treballant". 

En tres conceptes: promoure la participació activa dels treballadors, fomentar el desenvolupament personal i millorar l'organització del treball i l'entorn relacional. Alerta: no tenir cura de la salut mental dels treballadors pot sortir molt car, ja sigui amb la disminució de la productivitat o el rendiment dels equips de treball o l'increment de costos organitzacionals i de personal. 

John Griffiths

John Griffiths durant la seva intervenció al Caixaforum. | Cedida

El programa Incorpora de La Caixa ja ha facilitat més de 14.500 llocs de feina a persones amb problemes de salut mental des de la seva creació durant l'any 2006. En aquest sentit, Griffiths recorda que "el retorn anual de la inversió en programes de salut mental a les empreses és de 9 a 1". Per golejada. 

Més info: La salut mental a les empreses

De la teoria a la pràctica, el CaixaForum ha reunit tres directius en una taula rodona sobre "bones pràctiques empresarials" i diferents testimonis per apropar-se encara més a aquesta realitat. De la sensibilitat al compromís empresarial. "Invertir en prevenció és molt millor que curar... Els trastorns mentals comencen molt abans de causar una baixa", ha explicat Patricia Such, responsable del Departament de Salut i Seguretat a la feina de Seat.

Tant és així que la companyia d'automoció treballa el fitness emocional així com en un algoritme que faciliti el diagnòstic precoç dels problemes de salut mental. Seat també va llançar l'any 2017 el Centre d'Atenció i Rehabilitació Sanitària (CARS) per oferir serveis avançats en medicina als seus treballadors. 

Coll: "Heu conegut algú que deixi les emocions a casa o a la feina? Hem de conciliar tots els temps, estar equilibrats i donar el màxim de nosaltres mateixos"

En aquesta línia, l'Hospital de Manises de València ha desenvolupat un programa de mindfulness adaptat al personal sanitari perquè aprengui estratègies per afrontar l'estrès. Segons el director de recursos humans del centre, Alfonso Garrido-Lestache, "es tracta d'empoderar als professionals sanitaris per tenir un control més gran a la feina. Hem treballat l'entorn emocional i volem empoderar-los". 

Laboratorios Quinton és un altre exemple d'empresa que inverteix en la salut mental dels seus treballadors. "Defensem la qualitat de vida dels nostres treballadors en el dia a dia, dues de les quatre línies d'actuació que tenim en marxa són Felicitat, que inclou vacances a la carta o mesurar diàriament la felicitat de l'equip de treball i sobretot conciliació", ha afirmat Cecilia Coll, responsable del departament de persones amb valors de Laboratorios Quinton. 

Salut Mental

Taula rodona sobre bones pràctiques empresarials de salut mental. | Cedida

"Heu conegut algú que deixi les emocions a casa o a la feina? Hem de conciliar tots els temps, estar equilibrats i donar el màxim de nosaltres mateixos", afegeix Coll. Un horari flexible, treballar per objectius, evitar el presentisme o fer teletreball "tant temps com calgui" són mesures reals si saps com. 

El subdirector general de la Fundació Bancària La Caixa, Marc Simón, ha fet la cloenda: "Hem de trencar estigmes i barreres a les empreses, no només per aconseguir que contractin més persones amb problemes de salut mental sinó també perquè previnguin i generin ambients beneficiós pel benestar dels treballadors, on no calgui rebre de manera diferent a persones en risc d'exclusió perquè l'empresa en si ja té polítiques saludables per tothom". 

No invertir en salut mental es paga car. Invertir en salut mental surt barat. 

Més informació
L’equip guanyador
El què no s’explica del treball saludable
Avui et destaquem
El més llegit