Les startups de la salut aixequen 445 MEUR a Catalunya

El 95% del capital obtingut, durant l'any 2022, procedeix d'inversors internacionals

Imatge d'un centre d'Impress | Cedida Imatge d'un centre d'Impress | Cedida

Catalunya consolida el seu lideratge en l’àmbit de la salut. Durant l’any 2022, les empreses emergents del sector van captar un total de 445 milions d’euros. El 95% d’aquesta xifra correspon a moviments impulsats per inversors internacionals. 

Unes aportacions, en gran part, procedents d’Europa, Àsia i els Estats Units. Zones on operen firmes com Kurma, Idinvest, Fund+, Gilde Healthcare, Welington Partners, Philips, Roche, Siemens o Boehringer. Amb 343 milions d’euros, el finançament del capital risc constitueix el 77% del total de diners captats. 

“L’ecosistema ha seguit creixent en la major part dels indicadors, tot i la inestable conjuntura internacional, generant recerca i innovació de gran valor”, apunta Robert Fabregat. El director general de Biocat afegeix que “l’activitat de les empreses, el rècord d’inversió captada i, sobretot, el talent del personal investigador i els equips d’emprenedors contribueix a reforçar la posició de Catalunya com a hub d’innovació en salut d’Europa”. 

El 8,7% del PIB de Catalunya

L’informe de la fundació, presentat aquest matí a Barcelona, apunta que l’activitat del sector de ciències de la vida i la salut representa el 8,7% del PIB de Catalunya. Unes 1.350 empreses donen feina a 247.000 persones, xifra que representa el 7% de la població ocupada i col·loca l’ecosistema català en una posició de lideratge a l’Estat. 

Pel que fa a la tendència d’inversió, el camp tecnològic és el primer subsector en captació d’inversió amb 193 milions d’euros. Gran part d’aquesta quantitat, 122 milions, forma part d’una roda impulsada per la firma dental Impress. 

1.350 empreses donen feina a 247.000 persones

En clau de salut digital, aquest segment ha tancat el 2022 amb 39 milions d’euros. Això comporta una davallada d’un 40% en comparació amb l’anterior balanç. Biocat justifica aquest resultat per les incerteses del context internacional. 

Èxit sense excés d'eufòria

Tot i els bons resultats, el sector de la salut prefereix mantenir certa cautela. “L’actual situació macroeconòmica continua sent complex, degut a l’augment de la inflació i la pujada dels tipus d’interès”, recull Jordi Xiol. El dirigent d’Ysios Capital puntualitza que “si aquesta situació es manté, és possible que hi hagi una desacceleració”. 

En un sentit similar s’ha pronunciat Paolo Cironi. “Des del punt de vista de capitalització, hi ha molts diners en venture capital i, per tant, no hi haurà problemes per invertir. Això sí, els fons d’inversió seran més cautelosos per la incertesa internacional”, planteja el directiu de Caixa Capital Risc.

Els executius de les firmes privades consideren que la davallada de les valoracions, les operacions i l’activitat borsària del sector dificulta dur a terme una previsió realista per l’any 2023. “Els inversors privats es mostren més tímids i això comporta una reducció de les valoracions i potencialment a més beneficis futurs pels inversors que estan actius”, defineix Daniel Oliver

Més info: Les startups estimen Barcelona

La capitalitat de Barcelona al sud d’Europa

Les dades publicades per Biocat complementen l’estudi d’Acció sobre l’estat general de l’ecosistema emergent a Catalunya. Aquest últim informe conclou que, després de Berlín, Barcelona és la ciutat preferida pels emprenedors a l’hora d’establir una empresa. 

Catalunya també guanya reconeixement internacional en el desenvolupament d’assajos clínics. Amb més de 1.200 moviments en actiu, el territori és la sisena regió europea més important, darrere de zones com França, Regne Unit i Alemanya. 

En l’àmbit acadèmic, Catalunya es troba a la part alta del rànquing europeu de regions amb major nombre de publicacions científiques i atracció de fons competitius. L’Hospital Clínic, Sant Pau, Vall d’Hebron o el Banc de Sang i Teixits són algunes de les institucions que lideren els projectes de recerca. 

Més informació
Les deu principals inversions del ‘digital health’ català
Barcelona capital mundial de les start-ups digitals
Avui et destaquem
El més llegit