No creem mots rars: fem seminari web del webinar

En català, el calc d’aquest anglicisme ens portaria a la denominació webinari, força opaca des del punt de vista semàntic

Webinars i seminaris web | TERMCAT Webinars i seminaris web | TERMCAT

Aviat farà dos mesos que el coronavirus ens ha obligat a canviar la nostra manera de viure. Ens hem hagut de confinar. Hem tancat portes, però hem pogut obrir finestres: finestres físiques des d’on podem veure el cel, respirar, contemplar paisatges urbans o rurals i comunicar-nos amb els veïns propers; i finestres digitals que ens permeten, en el millor dels casos, teletreballar, adquirir productes de necessitat, consumir cultura i lleure, comunicar-nos a través de les xarxes socials, continuar mantenint l’activitat educativa en línia dels nostres fills i apuntar-nos, ara que ens hem d’estar tantes hores a casa, a tallers, conferències i seminaris que, sovint, s’anuncien a internet com a webinars.

Més info: Sobre l"streaming' i les moltes formes de reproducció en línia

Darrere d’un webinar hi ha un seminari web o seminari en línia, és a dir, un seminari multimèdia, interactiu i accessible en línia, que es pot seguir, en directe o en diferit, a través d’un web. Els continguts que s’hi ofereixen poden presentar-se en forma de conferència, curs, taller o seminari i són impartits per experts en la matèria tractada. Una de les característiques que aporta un valor específic als seminaris web respecte d’altres recursos d’aprenentatge en línia és la interacció que es produeix entre la persona que imparteix la sessió i els usuaris que hi assisteixen.

Darrere d’un 'webinar' hi ha un seminari web o en línia, un seminari multimèdia, interactiu i accessible en línia, que es pot seguir, en directe o en diferit, a través d’un web

Les denominacions catalanes seminari web i el sinònim seminari en línia són transparents semànticament, de manera que qualsevol persona pot interpretar-ne el sentit amb tota facilitat. Pel que fa a la denominació anglesa webinar, es tracta d’un acrònim format a partir de web i seminar. En català, però, el calc d’aquest anglicisme ens portaria a la denominació webinari (de web i seminari), força opaca des del punt de vista semàntic. En altres llengües també s’han creat solucions similars, com és el cas del castellà seminario web, seminario en línea i webinario, i del francès séminaire web, séminaire en ligne i webinaire. Cal dir que, en anglès, a més de l’acrònim webinar, també es documenta l’ús de les formes web seminar i online seminar.

Trobareu aquest terme en el Cercaterm. També podeu consultar altres termes relatius a l’aprenentatge en línia  al Vocabulari de l’aprenentatge en línia.

Més informació
Viatgers obligats… i amb màscara
Deixa el 'mentoring' i apunta’t a la mentoria!
Avui et destaquem
El més llegit