Siri no parlarà català

Apple descarta afegir el català a l’aplicació Carplay ni a la veu d’Apple Maps

Siri és l'assistent per veu del programari d'Apple Siri és l'assistent per veu del programari d'Apple

A petició de la Plataforma per la Llengua, la multinacional americana Apple ha contestat que "ara mateix, no hi ha plans per fer que Siri i Apple CarPlay estiguin disponibles en català" i que tampoc "no hi ha cap intenció d'ampliar la presència del català més enllà dels nostres sistemes operatius, macOS i iOS". Tal com denuncia la Plataforma per la Llengua, el català és l'única llengua europea de dimensions semblants a les dels països on Carplay està disponible que Apple s'ha negat a afegir al dispositiu.

En aquest punt, la Plataforma per la Llengua denuncia una política discriminatòria vers un grup lingüístic. Apple CarPlay és una aplicació disponible en diversos models de cotxes per a uns països determinats que permet connectar l'iPhone a la pantalla integrada del vehicle. Rutlla com a sistema multimèdia per rebre i enviar missatges, fer ús del telèfon, escoltar música o com a sistema de navegació a través de l'Apple Maps. Té el sistema de reconeixement i parla de veu SIRI, amb el qual es pot interactuar. El poden fer servir, entre d'altres, models de cotxes d'Audi, BMW, Chrysler, Citroën, DS, Ford, KIA, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Porsche, Seat, Skoda, Subaru, Suzuki, Volkswagen o Volvo.

En tots els països europeus on està disponible (16 en aquests moments) pot utilitzar, sense excepció, totes les llengües pròpies de les dimensions del català. "El nostre cas és únic, perquè tot i que Apple posa a disposició el Carplay per a Espanya, no ha seguit la política d'implementació de la resta de casos, on era molt escrupolós amb les llengües pròpies de mercats similars al de llengua catalana", apunta la Plataforma. En aquests casos, fins i tot ha atès llengües de dimensions més petites, com ara el finès, el danès o el noruec, o ofereix el servei en italià, alemany i francès específics per a Suïssa o en les modalitats de francès i neerlandès pròpies de Bèlgica, recorden.

Més enllà del canvi de política lingüística que aplica Apple respecte a la resta de països, la Plataforma considera que a la pràctica també comporta seriosos problemes pel que fa a les indicacions d'adreces que es donen al sistema de navegació del cotxe a través de Carplay. "Teòricament Apple ven el producte com a funcional per a Espanya però a la pràctica no és així. Cal tenir en compte, per exemple, que un 20% dels municipis espanyols tenen noms oficials dels nuclis, adreces i llocs en català. Apple Carplay, a través de Siri, té dificultats per entendre'ls, de manera que el sistema sovint no comprèn les indicacions, fa errors o pot, fins i tot, interpretar altres adreces allunyades d'on es vol anar", apunten.

 

Aquest problema amb el reconeixement de veu s'estén també al sistema de navegació d'Apple Maps a través de SIRI per a qualsevol iPhone. De fet, encara que Apple Maps té l'entorn escrit per a mòbils en català, no pot fer les indicacions de parla en la nostra llengua, denuncien. 

Més informació
Aura, el Siri de Telefónica
Com aprèn idiomes Siri?
Siri es prepara per arribar al Mac
Avui et destaquem
El més llegit