• Innovació
  • Uns sostenidors intel·ligents que preveuen el càncer de pit

Uns sostenidors intel·ligents que preveuen el càncer de pit

El projecte impulsat per la investigadora Marina Sánchez ha guanyat el premi Explorer de la UPF i preveu un gran recorregut per detectar precoçment la malaltia

Marina Sánchez, amb el diploma de guanyadora | UPF
Marina Sánchez, amb el diploma de guanyadora | UPF
Gemma Fontseca, cap de redacció de VIA Empresa | VIA Empresa
Cap de redacció
Barcelona
18 de Maig de 2022

Era el 2020 quan Marina Sánchez, investigadora d'una empresa d'assajos clínics i estudiant de Medicina va veure el gran impacte que tenia el càncer de mama en diverses amigues de la seva mare. Segons explica a VIA Empresa, constatava de primera mà que era "una malaltia amb un gran impacte físic, emocional i fins i tot econòmic, en la que algunes d’elles tenien seqüeles per tota la vida a causa dels tractaments”. I sentia que necessitava fer un pas i investigar. I ho ha aconseguit, juntament amb un equip al costat.

 

Fa pocs dies es va anunciar que la nova edició del programa de foment de l’emprenedoria Explorer a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ja tenia guanyador: es tracta del projecte Ubra, uns sostenidors intel·ligents al costat de la seva aplicació associada, per ajudar a monitorar i detectar precoçment el càncer de pit i altres malalties mamàries, evitant l'actual sobrediagnòstic i sobretractament. És la investigació liderada per Marina Sánchez, juntament amb Sara Peláez.

Sánchez: “El càncer de mama té un gran impacte físic, emocional i econòmic”

Com a conseqüència, Ubra pretén desenvolupar uns sostenidors tecnològics intel·ligents que, mitjançant sensors ultrasònics, mecànics i tèrmics, permeten detectar amb precisió el càncer de mama, a través del monitoratge dels canvis morfològics i fisiològics. Les dades recollides pels sostenidors són enviades a través d’una aplicació que incorpora intel·ligència artificial (IA) i és capaç d'analitzar-les.

 

D’aquesta manera, el sistema facilitarà informació constant a la usuària sobre el seu estat de salut, anticiparà i alertarà sobre qualsevol malaltia en estat inicial, i la connectarà amb professionals sanitaris. Tot plegat amb la voluntat d’agilitzar processos i promoure serveis d'acompanyament i programes de salut per a la dona. Com a valor afegit, compta amb més sensibilitat i precisió diagnòstica, evitant el sobrediagnòstic i sobretractament; independència i menor cost; cobertura per a totes les edats; no emet radiació i és indolor.

Les quatre "P"

Sánchez apunta a VIA Empresa que des de la sanitat pública es fan cribratges per detectar el càncer de mama entre els 50 i els 69 anys, malgrat que el 25% d'elles confessa que no assisteixen a la consulta final. Per tant, l'experta remarca la importància de la prevenció, ja que "el 95% de les dones que tenen aquesta malaltia i són diagnosticades en una fase inicial sobreviuen".

Sánchez: “El 25% de les dones entre 50 i 69 anys no van als cribratges per detectar el càncer de mama”

Per aquest motiu, la metgessa confessa que des d'Ubra tenen una vocació enfocada en la medicina de les "quatre P". És a dir, que sigui personalitzada, de dones a dones i que es faci molta pedagogia. El segon aspecte és la medicina predictiva, ja que el monitoratge és el futur. El tercer element és la medicina preventiva i finalment la participativa, que hi hagi una comunitat de dones per donar veu i experiència.

El gran aprenentatge dels darrers anys per a Sánchez té a veure amb la importància de "tenir temps per a un mateix, per tal de crear i connectar". L'emprenedora explica que vivim en un món de distracció constant i és imprescindible el temps per innovar. A més a més, apunta que per "fer grans coses es necessita fer-ne de petites". La il·lusió final del projecte, rebre finançament per llançar al mercat Ubra i comptar amb professionals que estiguin encantats de cooperar i participar amb la validació.