Les startups 'deeptech' creixen un 10% el 2022 a Catalunya

Un informe d'Acció apunta que aquest sector genera 2.340 llocs de treball i una facturació de 161 milions d'euros

SpliceBio és la deeptech catalana que més inversió ha captat l'any 2022 | Cedida SpliceBio és la deeptech catalana que més inversió ha captat l'any 2022 | Cedida

Les startups deeptech -especialitzades en desenvolupar coneixement i tecnologia pionera i que requereixen talent amb coneixement en tecnologia, ciència, enginyeria i matemàtiques- van créixer un 10% el 2022 a Catalunya. Segons un estudi de la Generalitat, impulsat a través d'Acció, l'any passat es van registrar 320 startups d'aquesta tipologia i van generar 2.340 llocs de treball, un 35% més que l'any anterior, i la facturació es va enfilar fins als 161 milions d'euros, un 30% més que el 2021. El secretari d'Empresa i Competitivitat i conseller delegat d'Acció, Albert Castellanos, assenyala que "el 55% de les startups deeptech s'ha creat en els darrers cinc anys".

L'estudi remarca Barcelona com el primer hub del sud d'Europa en finançament captat d'aquest sector de tecnologies, amb 480 milions d'euros entre 2018 i 2023. El 2022 es van registrar 183 milions d'euros, sent l'any de la sèrie històrica amb major volum d'inversió. Un 78,4% aconsegueix els recursos de capital risc i d'aquestes un 36% ha captat rondes d'inversió superiors al milió d'euros. 

El 2022 es van registrar 183 milions d'euros de finançament al sector deeptech, sent l'any de la sèrie històrica amb major volum d'inversió

L'informe apunta que aquesta tipologia de projectes representen el 15,8% de l'ecosistema de startups català i estan enfocades principalment a la biotecnologia (40%) i la intel·ligència artificial (25%), però també a materials sostenibles, la robòtica, la fotònica, les bateries i la supercomputació, entre d'altres. Un 43% de les startups deeptech van sortir de l'àmbit universitari o de la recerca i el 46% de les companyies tenen alguna patent o sistema de protecció del seu coneixement. 

Més info: Splicebio, Submer i Peptomyc lideren la inversió en startups 'deeptech' de Catalunya

Castellanos afirma que "sense empreses deeptech no es pot fer front amb totes les capacitats a desafiaments que porta l'emergència climàtica com l'escassetat d'aigua". Per això, el secretari d'Empresa i Competitivitat destaca que "aquest ecosistema és altament estratègic".

Més informació
Catalunya, segona regió europea que capta més finançament per a startups 'deeptech'
Avui et destaquem
El més llegit