• Innovació
  • El món innovador utilitza el Tech Spirit per mirar-se al mirall

El món innovador utilitza el Tech Spirit per mirar-se al mirall

La quarta edició del certamen, organitzat per Tech Barcelona, analitza la salut del sector

Tech Barcelona celebra els deu primers anys de vida | Aleix Ramirez
Tech Barcelona celebra els deu primers anys de vida | Aleix Ramirez
Barcelona
12 de Desembre de 2023
Act. 13 de Desembre de 2023

El recinte de la Llotja de Mar acull, fins dimecres, el Tech Spirit Barcelona. La quarta edició de l’esdeveniment coincideix amb el desè aniversari de Tech Barcelona. Una commemoració que reforça el certamen com a punt de trobada de l’ecosistema tecnològic de la capital catalana. “El Tech Spirit va aparèixer enmig d’una crisi i demostra la resiliència del nostre ecosistema innovador”, planteja Jordi Valls. Amb aquestes paraules, el màxim responsable d’Economia, Hisenda i Promoció Econòmica de la ciutat fa referència al fet que la trobada es va crear a partir de l’esclat de la pandèmia del coronavirus. Actualment, 1 de 4 ofertes laborals a Barcelona provenen de l’univers digital i el sou mitjà del sector és de 47.000 euros, 12.000 euros per damunt de la mitjana global del món laboral. 

 

A l’hora de fer balanç de la primera dècada de vida de Tech Barcelona, el president de l’entitat, Miguel Vicente, ha volgut destacar que “l’èxit de l’ecosistema no sempre es mesura pels unicorns o la mida de les inversions”. En aquest sentit, Tech compta amb 1.400 socis i el suport de 90 empreses. Barcelona s’ha consolidat com el segon hub preferit a la Unió Europea pels fundadors d'startups per sisè any consecutiu, segons Startup Heatmap Europe 2023. L’estudi conclou que un 17,1% dels emprenedors europeus escollirien la capital catalana per engegar el seu projecte, de manera que Barcelona se situa només per darrere de Berlín i per davant de ciutats com Amsterdam, París i Lisboa. “El futur de la ciutat de Barcelona vindrà marcat pels reptes del sector innovador”, afirma Valls. 

Segons l’estudi Anàlisi de l'ecosistema startup a Catalunya 2022 elaborat per ACCIÓ, Catalunya disposa de més de 2.000 startups que generen més de 19.100 llocs de treball i que van captar 1.653 milions d’euros d’inversió l’any 2022. L’estudi també indica que el nombre d'empreses emergents ha augmentat un 6,3% respecte del 2021, i un 86% respecte del 2016, passant de les 1.086 a superar les 2.000. En conjunt, totes elles facturen 1.720 milions d’euros. “La creació d’un ecosistema de les característiques del Tech Barcelona és un imant per la inversió internacional”, defensa Albert Castellanos, secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ. Enguany, el 20% de les empreses establertes a Catalunya són de l’àmbit tecnològic. 

 

L’origen d’una transformació 

Sota el criteri del dirigent de la Generalitat, l’ecosistema innovador de Barcelona i Catalunya ha assolit una posició de lideratge a escala internacional. Com? “Tenir una visió del que volem ser en un futur és imprescindible per transformar l’economia i, a la vegada, reforçar la col·laboració de tots els actors”, sosté Castellanos. De cara al futur, el secretari d’Empresa i Competitivitat creu que el creixement de l’ecosistema innovador passa per “augmentar la massa crítica d’startups, entendre les firmes emergents com a elements disruptius i estimular el desenvolupament arriscat”. 

El 76% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, mentre que el 2019, abans de la pandèmia, aquest percentatge era del 87%. Des de l’any 2016, l’Startup Heatmap Europe analitza les 50 ciutats més atractives d’Europa per crear una startup basant-se en les preferències dels fundadors, que tenen l’opció d’escollir tres ciutats europees d’una llista d’entre més de 200 que superen els 250.000 habitants. A més, l’informe també analitza les tendències dels ecosistemes europeus i si aquests són oberts i sostenibles.

WhatsApp Image 2023 12 12 at 11.06.08
Marta Antúnez (Wayra), Arnau Navarro (Haddock) i Màrius Montmany (Rever) | Aleix Ramirez

L’altaveu del Tech Spirit també ha servit per posar damunt la taula algunes de les similituds i diferències existents entre els ecosistemes innovadors de Barcelona i Silicon Valley. “No estem fent les coses pitjor que als Estats Units, simplement que allà tenen més experiència”, descriu Arnau Navarro, fundador de Haddock. L’empresa de Sabadell desenvolupa un programa per gestionar les finances de restaurants. Per la seva part, Màrius Montmany, creador de Rever, manifesta que als Estats Units “tot el món és més accessible i aquí, moltes vegades és complicat accedir a segons quines persones”. Un altre xifra que contextualitza la salut de l’ecosistema innovador a Barcelona és que Enisa tancarà l’any amb la formalització d’uns 100 préstecs a la ciutat. “L’ecosistema de fase inicial és de molta qualitat i té un creixement constant”, exposa José Bayón. El conseller delegat de l’organisme estatal assegura que, entre els anys 2018 i 2022, l’univers espanyol d’innovació ha assolit una valoració de 93.000 milions de dòlars.