Es pot ser agnòstic en tecnologia?

El terme ha passat a utilitzar-se també en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació amb dos matisos conceptuals una mica diferents

Es pot ser agnòstic o agnòstica en tecnologia? | TERMCAT Es pot ser agnòstic o agnòstica en tecnologia? | TERMCAT

Es pot ser agnòstic o agnòstica en tecnologia? La resposta a aquesta pregunta és sí. I també es pot parlar de tecnologia agnòstica.

El terme agnòstic –a és ben conegut en àmbits com la religió i la filosofia amb el sentit de persona que professa l’agnosticisme o, també, de relatiu o pertanyent a l’agnosticisme, que és l’actitud filosòfica segons la qual tot el que va més enllà de l’experiència científica no pot ser conegut.

A partir d’aquest sentit originari, el terme ha passat a utilitzar-se també en l’àmbit de les tecnologies de la informació i la comunicació amb dos matisos conceptuals una mica diferents.

D’una banda, l’anglès agnostic technology, sinònim de cross-platform technology, es refereix a la tecnologia que no depèn d’una plataforma o sistema operatiu concret, i s’usa especialment en el cas d’un llenguatge, programari o maquinari: en català en podem dir tecnologia multiplataforma i també tecnologia agnòstica.

L'anglès 'agnostic technology' es refereix a la tecnologia que no depèn d’una plataforma o sistema operatiu concret

D’altra banda, el terme anglès technology agnostic es refereix habitualment a l’actitud d’alguns usuaris que no són partidaris de l’ús d’una plataforma concreta: en aquest cas és adequada la forma catalana tecnològicament agnòstic –a, que es diu especialment d’un usuari, però també d’un fabricant, un protocol, un venedor, etc.

Podeu consultar les fitxes terminològiques relatives a aquests termes al Cercaterm.

Més informació
“Benvolgut client, no cal que canviïs de llengua, que ja t’entenc”
Onades terminològiques en temps de coronavirus
Avui et destaquem
El més llegit