Terminologia de la pobresa: termes que criden a actuar

Un terme relativament nou i ràpidament estès és precariat, que es refereix al conjunt de treballadors que tenen un contracte laboral precari

Quan es parla de la pobresa, es fa servir i es difon terminologia específica | TERMCAT Quan es parla de la pobresa, es fa servir i es difon terminologia específica | TERMCAT

El 17 d’octubre de cada any es commemora el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa. La pobresa i les desigualtats econòmiques són, desgraciadament, una realitat social. I d’aquesta realitat convé que se’n parli i convé que s’estudiï. Quan se’n parla i quan s’estudia, es fa servir i es difon terminologia específica, com en qualsevol altre àmbit.

Per exemple, un terme relativament nou i ràpidament estès és precariat, que es refereix al conjunt de treballadors que tenen un contracte laboral precari. També responen a una realitat ben actual els termes treballador pobre, que resulta ben transparent, o el terme subocupació, que fa referència a la situació del treballador que ocupa un lloc de categoria inferior a la seva qualificació professional o bé que treballa en unes condicions contractuals, salarials o temporals de menys qualitat que les que li correspondrien estadísticament en un mercat laboral determinat.

Els especialistes del sector necessiten distingir la pobresa absoluta (en què la pobresa no permet satisfer les necessitats bàsiques, accedir a les oportunitats i assolir les aspiracions i que pot posar en perill la supervivència i la dignitat) de la pobresa relativa (en què el nivell de pobresa posa la persona en situació de desavantatge econòmic i social en relació amb el nivell de vida mitjà de la resta de la societat). I per a la quantificació i la intervenció resulten clau altres termes com ara llindar de pobresa, bretxa de pobresa i bossa de pobresa.

Els especialistes del sector necessiten distingir la pobresa absoluta de la pobresa relativa

Si treballeu en aquest sector o, simplement, us interessa, podeu consultar diversos materials terminològics en línia que s’hi relacionen: per una banda, podeu accedir al Diccionari de serveis socials, amb gairebé 900 termes; també us pot resultar d’interès el Diccionari de cooperació al desenvolupament i probablement també alguns termes de la Terminologia de l’atenció integrada. Des d’una perspectiva més acostada a l’àmbit laboral i econòmic, us recomanem especialment el Lèxic de la crisi econòmica i el Vocabulari de la responsabilitat social. També podeu trobar tota aquesta terminologia en el Cercaterm.

Com podeu veure, la terminologia d’aquest àmbit es pot abordar des de perspectives ben diverses, i confiem que tots aquests materials siguin una bona ajuda per a totes les persones i professionals que lluiten cada dia per mirar d’erradicar la pobresa.

Més informació
Naturgy, en un projecte europeu contra la pobresa energètica
Els dracs de la pobresa i covid-19
Avui et destaquem
El més llegit