Tres innovacions tecnològiques amb un futur brillant

Printed Electronics, Realitat Augmentada i Internet de les Coses són apostes amb gran potencial per a emprenedors

El futur encara no ens ha portat els robots antropomòrfics, els cotxes voladors ni els viatges a la velocitat de la llum que ens havien promès. Però hi ha altres tecnologies igualment impensables fa ben poc temps que avui ja són una realitat, i que en els propers anys s'inseriran completament en la quotidianitat. Parlem de casos com l'Electrònica Impresa, l'Internet de les Coses i la Realitat Augmentada. Tecnologies que són terreny fèrtil per a emprenedors disposats a aventurar-se en sectors amb gran potencial de creixement.

Electrònica impresa
Imprimir electrònica en pràcticament qualsevol material disponible, per aconseguir dispositius electrònics en superfícies tan fines com un full de paper. Això és el que permet la tecnologia Printed Electronics (PE), que promet revolucionar el pes, la mida i el cost de tot tipus d'aparells. Ordinadors, rellotges, telèfons, llums, televisors, electrodomèstics..."En qüestió de 10 anys, tothom tindrà un aparell electrònic fabricat parcialment amb PE", expliquen els responsables de l'empresa EssLight, Marc Triadó i Xavier Espriu. La pell electrònica, els teixits, els òrgans, els elements arquitectònics o l'aviació espacial i comercial són altres àmbits on tindrà un fort impacte.

EssLight treballa amb PE promovent uns sensors de control del flux lumínic de l'enllumenat públic, més resistents, petits i barats de produir. És una de les empreses seleccionades al projecte InnoEmprèn Printed Electronics, impulsat per TecnoCampus i CETEMMSA a Mataró per promoure l'emprenedoria en aquest àmbit. Els organitzadors asseguren que, segons diversos estudis, la indústria PE assolirà un volum de vendes de 60 bilions d'euros el 2020. "Apostem avui per aquesta tecnologia perquè quan estigui 100% implementada, nosaltres ja la dominarem", resolen des d'EssLight.

Internet de les coses
Internet ha assolit el seu màxim potencial? Ni de bon tros, queda tot un món per recórrer. Així ho defensen els promotors del concepte conegut com Internet de les Coses (Internet of Things). És el cas de l'empresa Cisco, el fabricant de tecnologia de xarxes informàtiques més important del món, que el mes d'octubre passat va organitzar un congrés a Barcelona dedicat a aquest àmbit. Internet of Things és "la convergència i interacció de persones, processos, dades i objectes connectats a Internet", explica Maria José Sobrini, directora de consultoria d'Europa Sud a Cisco.

"El 99% de les coses segueixen sense estar connectades a la xarxa", apunten des de l'empresa. Amb l'Internet of Things, nous objectes fins ara "callats" com ara televisors, electrodomèstics, cotxes, semàfors i mobiliari urbà o instruments mèdics, guanyen veu on-line, capacitat de "sentir" i de processar. "Això genera bilions de connexions que creen enormes oportunitats de progrés", afegeix Sobrini.

L'avenç d'aquesta tecnologia permetrà a gairebé qualsevol objecte connectar-se i interactuar amb la resta. Si actualment hi ha 10.000 milions de dispositius amb accés a xarxes IP, es calcula que l'any 2020 aquesta xifra es multiplicarà per cinc. Camps com el medi ambient (sensors als boscs per detectar focs, prevenció de plagues, gestió del canvi climàtic), l'entorn urbà (monitorització del trànsit, informació dels punts d'interès turístic), les aplicacions sanitàries o el consum energètic en sortiran beneficiats.

Realitat augmentada
"Ens serà tan familiar que no recordarem com vivíem sense ella". Així defineix el futur de la realitat augmentada, Roger Pastor, de l'empresa barcelonina Pangea Reality, que ja porta tres anys promovent apps i serveis en aquest sector. Es tracta d'una tecnologia per a smartphones i tauletes que permet fer aparèixer animacions 3D, vídeos o jocs a sobre del mateix món real. Avui en dia encara està a les beceroles, però se li preveu un futur brillant, sobretot gràcies a l'impuls de gadgets com Google Glass, que es basen totalment en ella.

El sector retail de decoració, mobiliari i electrodomèstics abraçarà la realitat augmentada molt properament. "Les empreses mostraran el seu catàleg a través del dispositiu mòbil, el producte es podrà veure instal·lat a casa en realitat augmentada abans de tenir-lo", relata Pastor. Els museus i els centres educatius són dos altres àmbits que adoptaran aquesta tecnologia per la seva espectacularitat i per la muntanya de possibilitats que ofereix. La realitat augmentada ha generat uns 700 milions de dòlars durant el 2013 i es calcula que el 2015 tripliqui la facturació.

Avui et destaquem
El més llegit