Què és un world cafe? Com en podem dir en català?

Els "worlds café" són trobades d'experts i persones interessades en un tema en un ambient acollidor en el qual poden dialogar de forma distesa.

L'expressió "world café" en català s'ha normalitzat amb la forma cafè conversa L'expressió "world café" en català s'ha normalitzat amb la forma cafè conversa

Amb les formes angleses world cafè i knowledge cafè es fa referència a un concepte nou que s'està estenent molt de pressa en l'àmbit de la comunicació, l'estratègia empresarial i la resolució de problemes o conflictes: en català s'ha normalitzat amb la forma cafè conversa.

Es tracta d'una metodologia de treball col·laboratiu consistent a reunir en un espai acollidor persones expertes o interessades en un tema determinat perquè dialoguin de manera distesa en petits grups, a partir de preguntes prèviament formulades pels organitzadors i en diferents rondes en què els participants van canviant de grup, amb l'objectiu de fomentar el diàleg, crear nous enfocaments sobre la matèria i, en general, compartir coneixement i promoure la innovació.

Els especialistes que fan servir aquest terme avalen la denominació cafè conversa perquè conceptualment recull els dos elements fonamentals de la forma originària: el cafè, com a espai que fomenta el diàleg, i la conversa, com a element definitori d'aquesta metodologia. Formalment, a més, és anàleg a d'altres termes com ara cafè concert i cafè teatre, que designen establiments on es presenten determinats espectacles i també, per extensió, l'espectacle o l'activitat que s'hi fa. Els calcs cafè del món, cafè mundial i cafè del coneixement es consideren formes semànticament poc clares.

El cafè conversa va ser ideat pels experts nord-americans Juanita Brown i David M. Isaacs i és en l'origen una marca registrada: The World Café.

Podeu consultar la fitxa completa d'aquest terme al Cercaterm i a la Neoloteca.

Més informació
Per què en diem botiga temporal de la pop-up store?
Què n’hem de fer de l’anglicisme 'hub'?
Sempre hi ha qui pesca en aigua tèrbola: compte amb el phishing!
Avui et destaquem
El més llegit