Una xarxa de fibra òptica revela al moment la qualitat de l'aigua dels rius

Un sistema desenvolupat per investigadors valencians permet monitorar la salut dels llits fluvials per al proveïment potable

La séquia de Pedralba La séquia de Pedralba

Un nou sistema permet conèixer en temps real la qualitat de l'aigua dels rius, gràcies a una xarxa de sensors submergits, intercontectats amb cable de fibra òptica d'alta resistència a traccions mecàniques i capacitat de transmissió, i que poden enviar alarmes automàtiques en cas de contaminació.

Desenvolupat per investigadors del Centre de Tecnologia Nanofotònica (NTC) de la Universitat Politècnica de València (UPV), el nou sistema s'ha validat en un tram de la séquia de Pedralba i el seu desenvolupament ha estat finançat per l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI).

Les xarxes de distribució d'aigua, així com els ecosistemes fluvials i marítims propers a la costa poden estar exposats a una contaminació involuntària que podria arribar a causar alteracions en la qualitat de l'aigua. Això pot amenaçar la salut humana en el cas d'utilitzar l'aigua per al proveïment potable, així com també amenaçar l'estabilitat dels ecosistemes aquàtics. Per evitar-ho, les empreses de gestió de l'aigua potable per a consum humà utilitzen sistemes per al control de la qualitat de l'aigua. No obstant això, en els entorns fluvials i marítims els mètodes utilitzats depenen d'anàlisis en laboratori que poden trigar diversos dies.

Per evitar una degradació primerenca de la qualitat de l'aigua, es requereix el monitoratge dels paràmetres principals en temps real i això és el que permet aquesta última invenció dels investigadors del NTC de la UPV.

Els científics han desenvolupat un sistema que permet el monitoratge continu del nivell de contaminació de l'aigua d'un riu mitjançant el desplegament d'una xarxa de sensors submergits interconnectats entre ells mitjançant cable de fibra òptica. Aquest cable està especialment dissenyat per ser estès en el jaç fluvial i destaca per la seva alta resistència i durabilitat, gran capacitat de transmissió i resistència a les traccions mecàniques.

El sistema de monitoratge desenvolupat pels investigadors valencians utilitza sondes per a la mesura de la qualitat de l'aigua en diferents ubicacions del llit dels rius i inclou els subsistemes necessaris per a transmissió de dades per cable de fibra òptica submergible.

Les dades s'envien a una estació remota situada a la riba, on es processen per obtenir mesuraments en temps real i generar alarmes de contaminació si escau. El sistema es va avaluar en un tram de la sèquia de Pedralba, pertanyent a la Comunitat de Regantes del municipi, les aigües de la qual provenen del llit del riu Turia.

En el desenvolupament d'aquest nou sistema ha col·laborat també, en les tasques de desplegament i gestió de la xarxa, l'empresa emergent de base tecnològica valenciana Fibernova S.L., situada a la Universitat Politècnica de València. Fibernova està dedicada al desenvolupament de productes innovadors de valor afegit per als mercats Telecom i Datacom, amb un enfocament especial en els dispositius i subsistemes fotònics.

Més informació
Prismab, agricultura intel·ligent per estalviar 9.000 euros en aigua
De la mobilitat a l’aigua: és bo (re)municipalitzar?
Una dècada esperant l'aigua del canal Segarra-Garrigues
Avui et destaquem
El més llegit