
Julia Child és un dels noms que més va arribar a revolucionar l'esfera gastronòmica a França a la dècada dels 60, especialment en el seu pas per Le Cordon Bleu. Sense tenir coneixements culinaris, i amb grans dificultats per estructura una frase en francès, passa de no saber cuinar un ou a publicar el llibre Dominar l'art de la cuina francesa i fer realitat el seu objectiu d'ensenyar als americans els secrets dels plats francesos. I, pel camí, a demostrar que una dona pot fer-se un nom en un món tan masculí com ho era l'alta cuina.
Amb la pel·lícula Julie & Julia,Nora Ephron porta a la pantalla gran la vida de Child (Meryl Streep), juntament amb la de Julia Powell (Amy Adams). També nord-americana, i cansada del seu avorrit dia a dia, Powell recupera l'antic llibre de receptes de la xef que tenia la seva mare i es marca un repte: fer els 524 plats i postres en 365 dies.
Fer d'una afició la professió
Tant Child com Powell són funcionàries de l'Estat. La primera, ho va deixar en canviar de país per la feina del seu marit a l'ambaixada. La segona, fa de telefonista en un servei de suport als afectats pels atacs terroristes de l'11 de setembre de 2001. Totes dues estan cansades de la monotonia i troben en la cuina una escapatòria.
Però l'afició es converteix en professió quan, en el cas de Child, aconsegueix trobar una editorial disposada a publicar les receptes en forma de llibre. Powell, que sempre havia volgut ser escriptora, plasma les seves vivències davant els fogons en un blog que l'acaba duent a rebre ofertes de feina que poden treure-la del petit box on respon cada dia a les innumerables trucades.
Si hi ha un consell reiteratiu en el discurs d'emprenedors coneguts de la talla de Carlos Blanco, Xavier Verdaguer o Marc Vidal, és que mai es pot arribar a l'èxit sense passió pel treball. Amb talent, esforç i empenta, un hobbie pot convertir-se en el fonamental d'una carrera professional brillant.
Superació personal, persistència i suport familiar
Cap de les dues es fa enrere per les crítiques externes. Ni Child es deixa derrotar per la directora de Le Cordon Bleu, amb qui l'antipatia és mútua, ni Powell fa cas als comentaris de la seva mare que ho veu com una afició absurda.
De fet, cap de les dues hauria pogut tirar endavant amb els projectes sense el suport de les seves parelles. Creuen en elles, i gràcies a aquesta confiança són capaces de superar qualsevol trava.
Internet, una font d'oportunitats per l'emprenedoria
La Julia Powell que viu al segle XXI i que obre un blog de cuina és un calc d'un perfil d'emprenedor que està en auge com a conseqüència d'Internet. La xarxa fa possible que es posin en marxa projectes sense que sigui necessària una inversió en forma de recursos econòmics, només cal talent i valentia.
L'altre element destacable és com Powell crea amb ella mateixa i amb el seu repte una marca personal. Al principi no té lectors, però acaba tenint una comunitat que la llegeix diàriament i comenta les seves entrades al blog. Un actiu més que suficient per avalar l'èxit d'un possible llibre o negoci.