'L'aviador', l'exemple del gran emprenedor

Martin Scorsese reconstrueix la trajectòria del productor i multimilionari Howard Hughes

Howard Hughes és un dels grans símbols del somni nordamericà i tot un paradigma de l'emprenedor d'èxit. El director Martin Scorsese va posar la seva vida en imatges a la pel·lícula L'aviador, protagonitzada per Leonardo Di Caprio. El film mostra les facetes de Howard Hughes com a productor i director de Hollywood i com a empresari aeronàutic. Tot i que la pel·lícula posa èmfasi en el desordre obssessiu-compulsiu que va marcar la seva personalitat, els diferents episodis també deixen entreveure les característiques que van definir el caràcter emprenedor de Howard Hughes.

La trajectòria de Howard Hughes s'inicia als 17 anys, quan rep les claus de l'empresa d'eines del seu pare, que li donarà peu a crear la seva primera empresa Hughes Aircraft Co. De tarannà inquiet i apassionat, Hughes també faria el salt a Hollywood, primer com a director i després com a productor i cap de la RKO. Scorsese ofereix un retrat dual de Howard Hughes, en el que contrasta els èxits i els fracassos d'un home que va fer-se a si mateix, individualista però innovador, que va plantar cara al govern i els monopolis i que va lluitar per fer realitat els seus projectes arriscats i visionaris. Per la contra, el film mostra també les seves neurosis i el seu caràcter obsessiu.
Així, tenim una primera mostra del caràcter emprenedor de Howard Hughes en el seu enfrontament amb el magnat de Hollywood Louis B Mayer arran de la pel·lícula Ángeles del infierno. El film, dirigit pel propi Hughes, es va rodar com a pel·lícula muda i va estar a punt de no estrenar-se amb l'arribada del sonor. Però la determinació del multimilionari emprenedor va fer que el film s'acabés adaptant a la nova circumstància.A L'aviador veiem també com Hughes no va tenir mai por d'arriscar tots els seus diners per fer realitat els seus somnis, i va saber trencar els límits que s'anava trobant en els seus diferents projectes cinematogràfics i aeronàutics. "No em diguis que no es pot fer", el sentim dir a un dels seus assessors de la companyia d'aviació, en una de les frases que millor descriuen l'empenta que defineix al bon emprenedor.

Al mateix temps, Hughes també va saber fer front a les dificultats, com és el cas de la investigació de la que va ser objecte en la comissió del govern que investiga les seves activitats amb la companyia aèria TWA.

Avui et destaquem
El més llegit