Per què no comprem més cotxes elèctrics?

Les vendes de cotxes elèctrics d'ocasió són només un 3% del total, mentre que en vehicles nous representen un 4,5%

El vehicle elèctric esdevé el gran protagonista del mercat d'ocasió | iStock El vehicle elèctric esdevé el gran protagonista del mercat d'ocasió | iStock

L'interès pels vehicles electrificats existeix; és una realitat. Any rere any, aquest interès augmenta i ja s'ha convertit en una tendència que serà la causant de la transformació del parc automobilístic. Ara bé, la tendència existeix, però cal destacar que encara és lleu, ja que la venda de vehicles híbrids i elèctrics no ha estat tan significativa com s'esperava. Actualment, representen aproximadament el 4% de les cerques a coches.net i únicament el 3% de les vendes de vehicles d'ocasió, segons dades d’Ideauto. Alhora, si parlem de vendes de vehicles nous, suposen el 4,5% del total, segons dades d'Anfac. Això es deu, principalment, a la poca oferta d'aquest tipus de turisme en el cas de vehicles d'ocasió i al seu preu elevat en vehicles nous.

Aquest interès del qual parlem, que va en augment en la nostra societat, no es limita únicament als vehicles elèctrics, sinó que defineix un nou tipus de consumidor conscienciat i interessat en noves formes de mobilitat. Es tracta d'un consumidor que té interès per a aquestes noves tendències, però que no té perquè tenir coneixements profunds al respecte. De fet, un dels principals obstacles pel que fa a l'augment de les vendes de vehicles elèctrics és la manca d'informació que existeix sobre aquests.

En aquest sentit, cal tenir present la gran incertesa que tota aquesta revolució tecnològica del sector de l'automoció està generant a l'usuari a l'hora de valorar quin tipus de vehicle ha de comprar. És per aquest motiu que, actualment, el paper dels concessionaris és més important que mai. És indispensable que des dels concessionaris s'incentivi als clients a provar aquest tipus de vehicles perquè puguin comprovar que també poden gaudir conduint-los i que ofereixen una autonomia més que suficient per a la majoria dels trajectes diaris. El concessionari pot ser l'encarregat de resoldre tots aquests dubtes amb què arriba el client i donar-li les respostes correctes, resolent les seves necessitats.

La poca oferta de cotxes elèctrics d'ocasió i el preu elevat dels vehicles nous frenen l'interès en aquest tipus de turismes 

Segurament, gràcies a aquesta nova realitat i a aquestes noves necessitats del possible comprador, els concessionaris no necessitaran grans estructures, ni molts metres quadrats, com passava fins ara. Cada vegada seran espais més vinculats a l’experiència, on els compradors, fins i tot amb realitat virtual, podran experimentar sensacions i experiències d'habitabilitat i conducció de cada marca i de cada tipus de vehicle per tal de resoldre gairebé tots els dubtes. És a dir, que cada vegada s'oferiran experiències més digitals, tot i que, de moment, romandrà la prova real del cotxe perquè el possible comprador pugui prendre la seva decisió final.

Per tot això i amb l'objectiu d'aconseguir que aquest interès creixent pels vehicles no contaminants s'acceleri, no únicament hi tenen un paper rellevant els concessionaris, sinó que també en són protagonistes els fabricants, les administracions, els proveïdors i tots aquells agents implicats en assumptes d'automoció i mobilitat. És important que tots anem a una i que siguem capaços d'adaptar-nos-hi el més aviat possible.

Més informació
Naturgy i Renault sumen forces per impulsar el vehicle elèctric
El cotxe urbà elèctric de Seat veurà la llum el 2025
Avui et destaquem
El més llegit