Quins canvis ha de fer l'empresa per adaptar-se a la Reforma Horària?

Fabian Mohedano, treballòleg i impulsor de la Iniciativa per a la Reforma Horària, explica diferents mesures per tenir uns horaris més racionals a l'empresa, i els beneficis associats

La Iniciativa per a la Reforma Horària es proposa incidir en un canvi en l'organització dels horaris quotidians per tal d'adequar-los a uns estils de vida que afavoreixin el benestar de les persones i la bona convivència, aprofitant l'impuls de les profundes transformacions que viu la Catalunya actual. Aquests dies celebra una nova Setmana dels Horaris per seguir incidint en la consciència col·lectiva sobre aquesta qüestió en les persones, però també en les empreses.

El Govern de Catalunya s'ha compromès amb aquesta iniciativa amb un Acord de Govern del 18 de març de 2014, en el qual s'indica que l'objectiu és passar d'una distribució del temps pròpia de l'era industrial a una que s'adapti a les necessitats de la nova societat del coneixement, uns nous horaris que permetin conciliar la vida familiar i laboral, augmentar la productivitat i la producció empresarial i millorar el benestar de la societat.

L'Inventari ReformaHorària Empresa és una eina d'autoavaluació per a empreses que té com a missió contribuir decididament a la recuperació de la jornada que existeix pràcticament arreu del món. En síntesi, consisteix a facilitar que el temps de dinar s'avanci una hora, per situar-se al voltant de les 13 hores, i que el sopar giri al voltant de les 20 hores, de manera que al cap del dia es recuperin les dues hores que ens distancien del model d'horari habitual a la resta d'Europa.

Suposa un camí a seguir per arribar al lloc desitjat que promou la creativitat de cada persona i els processos d'R D I de la pròpia entitat. El llistat consisteix en l'aplicació de diferents factors clau que donen informació sobre l'assoliment efectiu de cadascuna de les fites plantejades.

Els principals beneficis en l'aplicació de l'Inventari són:
    • Increment d'una productivitat sostenible de fins a un 15%.
    • Descens de l'absentisme de fins a un 30%.
    • Disminució de la sinistralitat laboral i les condicions associades a l'estrès.
    • Millora del clima laboral i del compromís de la plantilla.
    • Fidelització del talent de les persones treballadores.

Les empreses han de caminar cap a l'impuls d'un lideratge basat en una direcció per valors i objectius. En segon lloc, implantar mesures de flexibilitat horària per fer compatible la vida laboral familiar, personal i social de la plantilla. Alhora, han de facilitar espais de treball operatius i respectuosos amb el temps de tothom.

D'altra banda, caldrà que estableixi canals de comunicació fiables i eficients per tal de reduir el que s'anomenen com a lladres del temps. En relació al temps dels àpats, promoure el fet d'esmorzar a casa, sempre que això sigui possible; i oferir la possibilitat de dinar en menys temps de l'habitual per poder recuperar així aquest temps. També s'ha de poder oferir la possibilitat de dinar entre les 12:30 i les 13:30 hores. Seria convenient que els centres de treball d'office adaptat o acords amb serveis de restauració de l'entorn immediat de menjar per emportar.

Des de la Iniciativa estem treballant perquè aquesta eina -que comença de forma autogestionada- esdevingui un instrument homologat impulsat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en el moment zero de la Reforma Horària.
Avui et destaquem
El més llegit