Quins tipus de 'coaching' existeixen?

Aquesta jove disciplina es va posar de moda amb l'esclat de la crisi econòmica, amb l'objectiu de guiar a empreses i treballadors en la presa de decisions

Abans de donar una mirada als diferents tipus de coaching és important saber què vol dir aquesta paraula que es va popularitzar amb l'esclat de la crisi econòmica. Segons ASESCO, l'Associació Espanyola de Coaching, el coaching és un procés d'entrenament personalitzat i confidencial. Ajuda a cobrir el buit existent entre el lloc on una persona està en aquest moment i el lloc on desitja estar. En la relació que s'estableix durant el procés, el coach ajuda al desenvolupament de la persona elevant la seva consciència, generant responsabilitat i construint autoconfiança (ASESCO- Associació Espanyola de Coaching).

També podem definir el coaching com una relació professional continuada, que ajuda a obtenir resultats extraordinaris (pel fet de no ser els esperables abans d'iniciar un procés de coaching) a la vida, a la feina o en una empresa i/o negoci. El client (coachee) aprofundeix en el seu coneixement, augmenta el seu rendiment i millora la seva qualitat de vida (ICF-International Coach Federation).

Com veiem, es tracta d'un concepte molt ampli. Ara bé, per evitar confusions, s'estableixen certs límits en funció de l'àmbit d'actuació. No és el mateix treballar per al desenvolupament d'una persona que treballar amb un equip directiu. En funció de l'àrea d'actuació, diferenciem els següents tipus de processos de coaching:

1. Personal
També conegut com a Life Coaching. Aquest procés posa la persona en el centre de la seva intervenció. Es treballen els aspectes quotidians de la persona, relacions interpersonals, carrera professional, objectius personals i família. Aquest tipus de coaching persegueix el benestar de la persona en els diferents àmbits de la seva vida.

2. Organitzacional
Es pot dividir en dos tipus: el coaching empresarial i el coaching executiu. El coaching empresarial va dirigit a organitzacions o empreses en general. Inclou temes com l'apoderament, la gestió del temps, les relacions interpersonals entre treballadors, la productivitat, la satisfacció dels clients, el treball en equip, etc.

El coaching executiu es dirigeix normalment a alts executius. Fa referència al desenvolupament del lideratge i explora les habilitats de direcció i comunicació interpersonal, el rendiment del personal, etc. És un procés que se centra en la persona dins de l'empresa per alinear el seu role a les exigències d'aquesta.

3. Transformacional
El coaching transformacional és una evolució del coaching tradicional que combina eines d'altres disciplines, com la PNL (Programació Neurolingüística). Es treballa amb el coachee (client) des de les seves emocions i la seva corporalitat, per a desenvolupar una comprensió més completa de si mateix per tal de "transformar-se" (crear noves possibilitats d'acció) i aconseguir així els seus objectius i aspiracions personals.

4. D'equips
Des d'un procés de coaching d'equips s'acompanya als equips en el desenvolupament del seu rendiment perquè el resultat del conjunt superi amb escreix al de la suma de les parts. Es treballa amb l'equip com a un tot, per alinear i sumar esforços, per coordinar accions de manera eficaç en línia amb els objectius de l'organització.

5. Esportiu
El coaching esportiu treballa principalment en el desenvolupament de tot el potencial de l'esportista, posant el focus en els aspectes motivacionals, el seu apoderament i la seva autoconfiança. En cas de lesió ajuda en el procés de recuperació.

A part del tipus de processos de coaching segons l'àmbit d'actuació també podem fer una classificació en funció del mètode utilitzat durant les sessions. Per exemple, quan fem servir el llenguatge i la realitat que aquest genera i treballem amb les preguntes per provocar els canvis, estem en un procés de coaching ontològic.

Si considerem a la persona com a part d'un sistema amb les consegüents interrelacions, estem en un procés de coaching sistèmic. Si es treballa l'autoconeixement i l'autoregulació emocional com a base per aconseguir el desenvolupament personal i el benestar, parlem de coaching amb IE (Intel·ligència Emocional). O bé, si entrenem les funcions cognitives, la memòria, l'aprenentatge, el pensament, entre d'altres, estem treballant des del coaching cognitiu.

En definitiva, es pot treballar des del purisme d'un mètode o combinant les diferents eines i mètodes. Sigui quin sigui el tipus de coaching, es treballa sempre per a descobrir noves possibilitats i passar a l'acció. L'únic requisit és la motivació i el compromís per part del coachee (client).
Avui et destaquem
El més llegit