Legal Hackaton, la marató digital pels juristes

L'start-up Testamenta impulsa a Barcelona la primera competició que durant 24 hores uneix advocats i programadors perquè trobin solucions tecnològicament innovadores per al món legal

Què poden fer junts un advocat, un programador, un dissenyador i un expert en màrqueting? Tot i les possibles nombroses respostes a la qüestió, la més encertada és que tots plegats intentaran descobrir en un dia diferents solucions TIC per al sector legal. Amb l'exemple de Testamenta -la firma que tramita testaments online- al capdavant, els participants del primer Legal Hackaton disposen d'aquests divendres i dissabte per donar respostes a quatre reptes tecnològics (secret sumaríssim fins a última hora) i desenvolupar, en un dia, una aplicació web o mòbil.

"En menys de vint-i-quatre hores es platejaran una sèrie de reptes en funció d'unes mancances que hi havia al sector legal, i dissabte a la nit ja s'haurà posat l'embrió per solucionar-la realment", resumeix Carles Argemí, fundador de Testamenta i impulsor de l'esdeveniment. I és que segons Argemí, "el sector legal és dels que van més a la cua de la innovació tecnològica. Ara mateixa es poden comptar amb els dits de la mà les empreses que tenen projectes d'aquest tipus", explica. També segons Marta Plana, co-fundadora i General Counsel de Digital Origin i ponent del Legal Hackaton, "malgrat que la tecnologia va molt ràpida i altres sectors són més lents, com el legal i el regulatori, avui dia s'ha de fer un gran esforç per estar al dia de les eines tecnològiques que facilitaran els tràmits burocràtics que els usuaris podem tenir quan demanem un servei jurídic".

Sense normativa legal no hi ha Facebook
Adaptar la normativa a la tecnologia pot ser tan important com que una firma com Facebook s'assegui en un país o no ho faci. És el que explica Plana, qui va ser responsable de la implementació de les oficines de Facebook a Espanya i reconeix que va haver de lidiar amb l'Oficina de Protecció de Dades "perquè tot era molt diferent de les normes legals establertes als Estats Units".

La també emprenedora apunta que cal tenir present que "el món legal és molt important perquè un Facebook, un Skype,... tots els projectes tecnològics comporten un marc legal necessari perquè si no, no pot tirar endavant i no el pots implementar a determinats països". En aquest sentit, Marta considera que l'Estat espanyol presenta certes mancances com s'ha vist en la regulació d'ús d'Uber o Airbnb. "No pot ser que Uber hagi de marxar perquè no s'aconsegueixi establir una llei o una norma jurídica que faciliti la transició amb els taxistes", declara. Segons Plana, no és adequat protegir en excés un determinat sector renunciant a una tecnologia com la que representa Uber. "Això s'hauria solucionat amb una bona regulació i una bona normativa".

També amb l'objectiu d'escurçar la distància entre legalitat i tecnologia, el Legal Hackaton d'aquest cap de setmana pretén moure el sector, donar-li una espenta, en paraules d'Argemí "agitar-ho" per cercar noves solucions als problemes legals. Un total de 40 participants, dividits en 10 grups, concursaran en aquesta competició donant resposta a algun dels quatre reptes que llançaran els organitzadors. Per a Argemí seria bona la idea de vincular entre ells certs programes d'ús habitual entre els advocats, la qual cosa "optimitzaria els recursos humans per ser més competitius i per altra banda, agilitzaria certs procediments".

Solucions i premi per als guanyadors
Advocats, notaris, emprenedors i professionals del sector de les assegurances participaran en el primer Legal Hackaton, com per exemple Jordi Rivera, CEO de la firma DAS Internacional. La seva companyia patrocinarà els 1.000 euros que s'atorgaran al guanyador d'aquesta competició, qui també tindrà com a recompensa poder incubar-se en les instal·lacions de Testamenta durant un any per desenvolupar el seu projecte empresarial.

"Quan un client té un problema acostuma a fer cerca a Google, però amb propostes innovadores podríem donar una resposta més ràpida i eficient a la demanda del client", apunta Rivera. És el que estan fent a la seva empresa pel que fa a la gestió dels divorcis, ja que aplicant la mediació de conflictes i si la parella viu allunyada, resolen els conflictes gràcies a la tecnologia. "Fem servir una plataforma que connecta les persones a través d'una plataforma web i amb el seu iPad o mòbil inclús poden tenir tota la informació de les parts i parlar amb el mediador de forma col·lectiva o de forma individual". D'aquesta manera, les reunions que normalment es fan presencials, "es fan digitals exactament igual".

Amb les possibilitats que obre l'esdeveniment que ara comença, Rivera espera que el Legal Hackaton sigui molt participatiu, "i que tots els professionals vinculats puguin desenvolupar solucions disruptives que es puguin incorporar a la vida real però sobretot que siguin útils per als clients".

Per la seva part, Marta Plana espera que puguin sorgir iniciatives que "ens facin pensar com es poden complementar dos àmbits tan importants en la nostra societat, com són l'àmbit legal i l'àmbit tecnològic". Girar-li l'esquena a la tecnologia és, en paraules de Plana, girar-li l'esquena a les oportunitats. "S'ha de crear un ecosistema on s'entengui de tecnologia i que en el Ministeri d'Economia i en el Congrés dels Diputats siguin capaços d'entendre que aquestes economies col·laboratives són present i no futur, i que ens faran estar a l'avantguarda de molts altres països. Clar que podem aconseguir un nou Silicon Valley", afirma qui ha passat bona part de la seva vida professional treballant al somiat paradís dels emprenedors.
Avui et destaquem
El més llegit